Ružičasti supermesec na nebu najavljuje pravoslavni Uskrs

© Sputnik / Vladimir SergeevMesec nad Hramom Vasilija Blaženog na Crvenom trgu u Moskvi
Mesec nad Hramom Vasilija Blaženog na Crvenom trgu u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2021
Pratite nas
Ružičasti mesec – drugi po veličini pun mesec 2021. godine – osvetliće noćno nebo u noći između ponedeljka i utorka, najavljuje NASA.

Posmatrači neba moći će da ulove pun Mesec u 03.31 u utorak po univerzalnom vremenu (u Srbiji je to 5.21). Mesec će biti pun tri dana, od nedelje uveče (25. aprila) do srede ujutro (28. aprila), samo nekoliko dana pred pravoslavni Uskrs, koji je ove godine 2. maja.

Aprilski supermesec će takođe biti drugi Mesec najbliži Zemlji ove godine. Samo će nam se pun Mesec 26. maja više približiti.

Uprkos svom živopisnom imenu, aprilski ružičasti Mesec zapravo neće biti ružičast. On je tako nazvan po ranom prolećnom ružičastom divljem cvetu plamencu, poreklom iz Severne Amerike. Ovaj cvet je poznat i kao ružičasta mahovina, puzavi plamenac i planinski plamenac.

CC0 / / Prolećni divlji cvet plamenac
Ružičasti supermesec na nebu najavljuje pravoslavni Uskrs - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2021
Prolećni divlji cvet plamenac
Iako je aprilski pun mesec pomalo pogrešan naziv, on i dalje igra prilično važnu ulogu u hrišćanskoj tradiciji. Datum pojavljivanja punog ružičastog meseca istorijski je korišćen da se odredi kada će se slaviti Uskrs. Praznik uvek pada u nedelju posle prvog punog meseca koji se pojavljuje posle prolećne ravnodnevnice. Međutim, ako pun mesec padne u nedelju, Uskrs se slavi naredne nedelje.

U međuvremenu, hindusi će proslaviti Hanuman Džajanti, koji označava rođenje hinduističkog boga, gospodara Hanumana. Ova proslava se obično primećuje tokom hinduističkog lunarnog meseca Čaitra. Za budiste, posebno one na Šri Lanki, ovo je pun mesec Bak Poja, praznik kojim se proslavlja Budina poseta Šri Lanki, gde se kaže da je smirio svađu između poglavara, donoseći mir u region, piše Lajv sajens.

Dok gledate u aprilski puni mesec, odvojite trenutak da pogledate druge planete i zvezde. U ponedeljak, kada se sumrak završava u 20.59 po istočnoevropskom vremenu, Mars će se pojaviti na 38 stepeni iznad zapadnog horizonta, saopštila je NASA.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala