Preminuo Miloš Šobajić

Pratite nas
Slavni slikar i vajar Miloš Šobajić preminuo je noćas u bolnici od posledica virusa korona, potvrđeno je Sputnjiku. Šobajić je preminuo u tri časova i 11 minuta posle ponoći.

Podsetimo, Šobajić je oboleo od virusa korona početkom aprila i nalazio se na bolničkom lečenju u KBC "Dragiša Mišović". Zdravstveno stanje priznatog umetnika brzo se pogoršalo i i bio je priključen na respirator.

Podsetimo, izložbom slika, skulptura i video-rada Miloša Šobajića nedavno je otvorena Galerija Kombank dvorane (bivšeg Doma sindikata) u Beogradu. Veliki umetnik je posetiocima predstavio deo radova koji su nastali u proteklih 20 godina i koji se bave njegovom večnom temom: progonom, a prikladan govor održala je ministarka kulture Maja Gojković.

Više od 80 samostalnih i 500 grupnih izložbi

Miloš Šobajić rođen je 1945. godine u Beogradu. Osnovnu i srednju školu je pohađao u Beogradu, Istanbulu i Nikšiću. Maturirao u Prvoj Beogradskoj gimnaziji, 1964. godine. Završio je Akademiju Likovnih umetnosti u Beogradu 1970, da bi se dve godine kasnije preselio u Pariz.

Svoja dela je predstavio na preko osamdeset samostalnih izložbi širom planete i učestvovao na oko pet stotine grupnih izložbi. Njegova dela se nalaze u tridesetak muzeja savremene umetnosti u svetu. Dobitnik je niza nagrada u Srbiji. Ruska Duma mu je dodelila 2018. godine orden počasnog gosta Rusije, a 2019. godine dodeljena mu je Zlatna medalja Republike Srbije, za izuzetne zasluge u oblasti kulturnih delatnosti, posebno slikarstva.

O radu Miloša Šobajića je objavljeno pet monografija kod izdavača u Parizu, Beogradu i Londonu, čije su tekstove pisali Alen Žufroa, nobelovac Peter Handke, Edvard Lusi Smit i drugi. O njemu je objavljeno preko šest stotina tekstova u domaćoj i svetskoj štampi, kao i niz televizijskih emisija.

Svoju prvu knjigu, pod nazivom: Slikaj i ćuti, autobiografskog karaktera, a koja govori o uticaju globalizma na savremenu likovnu umetnost, objavio je 2018. godine.  Godine 2021 . objavljuje autobiografiju "Mojih devet živoota".

U videu pogledajte intervju koji je slavni slikar u martu ove godine dao za Sputnjik. Šobajić je govorio o susretu sa bivšim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, svojoj životnoj potrazi za „nebeskom istinom“...

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala