Nemački poslanik: Krivac za sukob Rusije i Češke – Bajdenova „stranka rata“

© REUTERS / KEVIN LAMARQUEAmerički predsednik Džo Bajden
Američki predsednik Džo Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2021
Pratite nas
Sukob između Rusije i Češke po svemu sudeći izrežirala je američka administracija, izjavio je član komiteta za međunarodne poslove nemačkog Bundestaga Valdemar Gerdt.

Prema njegovom mišljenju, diplomatska kriza u odnosima Rusije i Češke poklopila se sa dolaskom na vlast novog američkog predsednika Džoa Bajdena.

„Bajdenova stranka je stranka rata i to dokazuje veoma jasno. On je već toliko sukoba pogoršao...To se drugačije ne može oceniti. I ta situacija...Ona je najverovatnije u programu nove američke politike. To je bilo izrežirano i realizovano“, rekao je Gerdt za televiziju „360“.

Prema njegovom mišljenju, spoljnopolitičke odluke Praga uslovljene su „potčinjavanjem pritisku strane, koja se ne može odbiti“.

„Ali moramo se potruditi kako situacija ne bi prešla tačku bez povratka“, naglasio je poslanik.

On je na kraju ipak izrazio nadu da će zdrav razum i sloboda donošenja odluka prevladati.

Podsetimo, premijer Češke Andrej Babiš prošle sedmice je saopštio da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, Češka je proterala 18 ruskih diplomata.

Sledećeg dana Rusija je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglasila za persone non grata. Nakon toga je Ministarstvo spoljnih poslova Češke odlučilo da broj zaposlenih u ambasadi Rusije u Pragu do kraja maja izjednači sa brojem zaposlenih u češkom predstavništvu u Rusiji, što znači da bi Prag trebalo da napusti oko 70 zaposlenih u ruskoj ambasadi.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala