Najveća misterija Australije: DNK otkriva identitet tajanstvenog čoveka posle 70 godina

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaAnaliza DNK u laboratoriji
Analiza DNK u laboratoriji - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2021
Pratite nas
Jedna od najvećih misterija u poslednjih 100 godina u Australiji, slučaj Čoveka iz Somertona, mogla bi da bude rešena zahvaljujući analizi DNK.

Telo čoveka, za kog se pretpostavlja da je bio hladnoratovski špijun, koji je nađen mrtav na plaži Somerton park 1948. godine, a koji nikada nije identifikovan, biće ekshumirano sa groblja u Adelejdu, prenosi Ej-Bi-Si. Napredak u DNK tehnologiji mogao bi da da odgovore na ovu decenijsku enigmu, ko je čovek koji je nađen mrtav i kako je umro.

Državni tužulac Viki Čepmen rekla je da je taj slučaj izazvao veliko interesovanje javnosti čim se telo muškarca pojavilo i da to interesovanje ne prestaje ni posle 70 godina. Ona je rekla da je policija od nje tražila odobrenje za ekshumaciju i dalju istragu, što je ona odobrila.

​Meštani ovog dela Adelejda našli su 1948. godine telo sredovečnog muškarca. U džepu njegovih pantalona nađen je papir iscepan iz knjige poezije „Rubaije Omara Kahama“. Na papiru su bile ispisane reči „Tamam šud“, što na persijskom znači „gotovo je“, „završeno je“.

Policija je uspela da nađe knjigu iz koje je papir iscepan. Na poslednjoj strani knjige napisan je tajni kod i broj telefona meštanke Džesike Tomson, koja je negirala da ga poznaje. Tajni kod do sada nije dešifrovan.

Kod preminulog muškarca nađena je vozna karta iz Adelejda, američke žvake, engleske i škotske cigarete.

Patolog nije mogao da obdukcijom utvrdi uzrok smrti.

Tokom proteklih decenija, proveravano je na stotine mogućih identiteta nepoznatog čoveka, ali nijedan nije bio pravi.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala