Lukašenko o planu zaverenika: Tri scenarija za moje ubistvo, milioni dolara, snajperista...

© Foto : President of the Republic of BelarusPrezident Belorussii Aleksandr Lukašenko vыstupaet na Šestom Vsebelorusskom narodnom sobranii
Prezident Belorussii Aleksandr Lukašenko vыstupaet na Šestom Vsebelorusskom narodnom sobranii - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2021
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko otkrio je da su lica koja su planirala državni prevrat u zemlji razmatrala nekoliko scenarija za njegovo ubistvo - na paradi povodom Dana pobede 9. maja, napad na kolonu vozila i rezidenciju izvan grada.
Zaverenici su razradili nekoliko scenarija. Prvobitno s planirali likvidaciju predsednika na paradi 9. maja. Ipak, teško je zamisliti da se tako nešto realizuje u Belorusiji, pa su odustali od prvobitne ideje. Zatim su razmatrali napad na kolonu vozila. Kako bi to realizovali kupili su i prebacili u Belorusiju minobacače ...Ipak, ni taj scenario im ne bi pošao za rukom: iz bezbednosnih razloga automobili u predsedničkoj koloni se kreću velikom brzinom i verovatnoća da budu pogođeni je veoma mala“, rekao je Lukašenko, prenosi agencija Belta.

Prema trećem scenariju, naoružani napadači trebalo je da napadnu njegovu rezidenciju izvan grada, pri čemu je, kako je naveo, za „uništenje rezidencije i predsednika izdvojeno 10 miliona dolara a za snajperistu - milion“.

„To nam je poznato odavno. Mislite li da smo ovu operaciju sa Moskvom sproveli navrat-nanos? Pratili smo ih, trebalo je da dođu u Minsk i da sprovedu operaciju. Ali, čim se pojavio taj film (‘Mankurti’, o tome kako su strane službe nameravale da naprave mrežu u Belorusiji) oni su uši načuljili: ‘Ne, u Minsk ne idemo. Kuda ćemo? U Moskvu’. Kontrolisali smo svaki njihov korak“, naveo je beloruski predsednik.

On je rekao i da je među učesnicima zavere bio i saradnik beloruske specijalne službe, koji je imao ulogu „generala koji se prodao“.

„To je bio naš agent. Bravo. Hvala mu, on nam je mnogo pomogao, nije se uplašio. Oni su preko njega hteli da dignu vojsku“, rekao je Lukašenko.

Takođe, učesnici zavere su planirali da uz pomoć vojske blokiraju Minsk, sa svim naoružanim snagama koje se u njemu nalaze - MUP, vojska, KGB, i da su uspeli u nameri da izazovu sukob između njih to dovelo do građanskog rata u Belorusiji, kakvog ni u jednoj zemlji nije bilo, naveo je predsednik.

Namera im je bila i da nemoguće rad elektro-energetskog sistema u zemlji.

 

Podsetimo, Lukašenko je 17. aprila saopštio da su opozicionar Grigorij Kostusev, politikolog Aleksandar Feduta i advokat Jurij Zenkovič planirali atentat na njega i njegove sinove.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
Zaharova: Teško je zamisliti da specijalne službe SAD nisu znale za zaveru protiv Lukašenka

Za organizaciju pokušaja atentata optužio je američke obaveštajne službe i američko rukovodstvo. Prema rečima direktora KGB Belorusije Ivana Tertela, prevrat je bio planiran za jun ili jul ove godine.  

Kasnije je Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) izvestila da su u Rusiji, u zajedničkoj specijalnoj operaciji FSB-a i KGB Belorusije, presečene ilegalne aktivnosti Jurija Zenkoviča, koji ima dvojno američko i belorusko državljanstvo, i državljanina Belorusije Aleksandra Fedute. Prema navodima FSB-a, oni su planirali vojni prevrat u Belorusiji prema razrađenom scenariju obojenih revolucija uz učešće lokalnih i ukrajinskih nacionalista, kao i fizičku eliminaciju beloruskog predsednika.

S tim u vezi, načelnik istražnog odeljenja KGB-a Belorusije Konstantin Biček saopštio je pre nekoliko dana da je Zenkovič u potpunosti priznao krivicu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala