Kina gradi najveću 5G mrežu na svetu: Jača tehnološka sila kojoj ne treba – niko

CC0 / / 5 Ge mreža – ilustracija
5 Ge mreža – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2021
Pratite nas
Kina je počela da gradi najveću svetsku 5G mobilnu mrežu. Za razvijanje i primenu te tehnologije Kini nije potreban niko, jer je njeno tržište toliko da funkcioniše kao „zatvoren sistem“. Unapređivanje 5G mreže u Kini ojačaće tehnološki i geopolitički imidž te zemlje i učiniće kineske tehnološke firme konkurentnijim u državama u kojima smeju da posluju.

Kinesko Ministarstvo industrije i informacione tehnologije saopštilo je u ponedeljak da je Kina počela da gradi najveću svetsku 5G mobilnu mrežu. Prema navodima Ministarstva, ta zemlja je izgradila ukupno 792.000 5G baznih stanica do kraja februara ove godine, a broj mobilnih terminala povezanih na mrežu dostigao je 260 miliona.

Ministarstvo je, takođe, procenilo da će isporuke 5G mobilnih telefona u Kini činiti 80 procenata ukupnih pošiljki u drugoj polovini ove godine.

Kina gradi najveću 5G mrežu

Urednik internet portala RTS-a Zoran Stanojević za Sputnjik kaže da to što će Kina da izgradi najveću 5G mrežu na svetu nije dramatična vest, zbog toga što je ona najveći proizvođač te tehnologije na svetu i zato što ima najveću teritoriju, a nema otpor građana protiv 5G mreže.

„Oni imaju čistu situaciju da to naprave, pitanje je samo šta će s njom da rade. Proizvođači mogu da se bave samo svojim tržištem, ne moraju da izvoze ništa. Ne zavise ni od kakvih sankcija protiv 5G tehnologije i mogu da je razvijaju nesmetano. Kineske firme imaju tako veliko tržište da njima izlazak na svetsko tržište nije jedina šansa. Dovoljni su samo ’Šaomi‘, ’Huavei‘ i ’ZTE‘, a kada zarade u svetu to je još super“, predočava Stanojević.

© AP Photo / Mark SchiefelbeinKineski proizvođači mogu da posluju samo na svom tržištu – ne moraju da izvoze
Kina gradi najveću 5G mrežu na svetu: Jača tehnološka sila kojoj ne treba – niko - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2021
Kineski proizvođači mogu da posluju samo na svom tržištu – ne moraju da izvoze

Direktor za proizvode i razvoj portala B92 Ivan Jelić potvrđuje da je Kina „zatvoren sistem“ kada je u pitanju tržište telekomunikacija i ocenjuje da zbog toga razvijanje najveće svetske 5G mreže u Kini neće imati veliki uticaj na globalno tržište telekomunikacija.

„Kina ima kontrolu nad internetom i svojim telekomunikacionim mrežama kakvu nećete videti nigde drugde u svetu. Dobro znamo da većina servisa koje mi inače koristimo tamo nisu dostupni. Taj kineski ’fajervol‘ je takođe jedan ozbiljan i veliki projekat. S druge strane, oni već imaju veliki broj korisnika, vrlo veliki uzorak na kom mogu da testiraju svoju tehnologiju i steknu tu vrstu iskustva i znanja koji mogu da im posluže kasnije kada isto to budu primenjivali u drugim državama u kojima mogu da primene i prodaju svoju tehnologiju, pošto znamo da tu postoje problemi za kineske kompanije, kako sa SAD, tako i sa njihovim saveznicima“, podseća Jelić.

Ipak, Stanojević podvlači da je uvođenje bilo kakvih sankcija vezanih za 5G mrežu Kini – uzaludno.

„Ako ih sada blokiraju i kažu: ’Nećemo da uzimamo vašu opremu‘, oni će da kažu: ’Nikakav problem. Razvićemo u Kini toliko jak sistem da nećete moći da nas stignete. Dok se budete bavili zakonima i nedoumicama, mi ćemo da odemo 10 godina ispred vas‘. Onda će svet reći: ’Pa, šta sad da radimo? Moramo da primenimo kinesko iskustvo. Ne možemo svoje, još više ćemo da usporimo‘“, napominje Stanojević.

Jelić ukazuje i na to da će razvijanje najveće 5G mreže svakako dodatno doprineti i geopolitičkom imidžu Kine.

„Kina je već napravila ozbiljne pomake u odnosu na ono što smo mi mislili o njoj pre 20, 30 godina. U tom smislu, ’Huavei‘ poseduje lepu količinu patenata za 5G mreže. Oni su od industrije koja je kopirala i jeftino proizvodila stvari koje su izmišljale kompanije iz drugih država postali neko ko inovira“, ističe Jelić.

5G za tri godine

Prema Jelićevim prognozama, 5G mreža bi trebalo da zauzme mesto 4G mreže u naredne dve do tri godine.

„To će verovatno biti skup usluga koje su slične sadašnjem 4G-u. Postoji deo usluga koje su deo 5G-a, koje donose ozbiljna poboljšanja, ali one će verovatno biti slabije zastupljene. Verovatno će u početku biti zastupljenije u urbanim centrima, tamo gde ta infrastruktura može da se instalira i koristi na relativno pristupačan način, dok će u ruralnim krajevima 5G biti manje-više isto ili slično onome što je 4G“, predočava Jelić.

Kineska brzina mobilne mreže zauzima četvrto mesto među 139 zemalja i regiona, rekli su iz kineskog Ministarstva, pozivajući se na podatke Međunarodne agencije za merenje brzine. Kina tokom 2021. godine namerava da izgradi još više od 600.000 5G baznih stanica.


Saznajte: Da li 5G mreža predstavlja – svetlu budućnost ili brzu propast

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala