Joanikije: Sadržaj ugovora SPC i Crne Gore biće poznat posle potpisivanja /video/

© Foto : Screenshoot/Ostrog Tv StudioVladika Joanikije
Vladika Joanikije - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2021
Pratite nas
Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske saopštio je da sadržaj Temeljnog ugovora države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori neće biti poznat javnosti sve dok ne bude potpisan.

Joanikije je objasnio da se na istovetan način postupalo i prilikom sklapanja ugovora sa drugim crkvama i verskim zajednicama, objavila je TV „Vijesti“.

„Važna je stvar što je taj nacrt Ugovora već spreman. Može biti, pošto još taj proces traje, da će eventualno biti još nekih malih izmena. Ne može biti više suštinskih, jer smo mi gledali da sve bude u skladu sa Ustavom i u skladu sa zakonodavstvom Crne Gore. To je prosto samo po sebi jasno, kako taj ugovor treba da izgleda. Patrijarh srpski Porfirije predstavlja SPC i on je prvopozvani da potpiše Ugovor. Naravno, to je stvar Svetog arhijerejskog Sinoda. Sinod odlučuje ko će da potpiše ugovor, ali samo po sebi se razume da ta obaveza pripada pre svega patrijarhu. Ako patrijarh potpisuje i predsednik Vlade, to je najveći nivo i nama odgovara da bude najveći nivo i sa te strane, što se tiče Ugovora“, rekao je Joanikije.

Dodao je da se dugo pregovaralo o ugovoru, da je on predlagan i nekim ranijim vladama, ali da dogovora nije bilo.

Na pitanje da li će ugovorom Mitropolija izgubiti autonomiju, kako pominju neki crnogorski mediji, te termin „Pravoslavna crkva u Crnoj Gori“ koji se pominje u odluci Arhijerejskog sabora 2006. kada je formiran Episkopski savet, Joanikije kaže da „Mitropolija nije sticala nikakvu posebnu autonomiju“, već da se govorilo samo o „uslovnoj samostalnosti koju ima svaka od eparhija SPC, ni manje, ni više“.
„Naša crkva se zove Srpska pravoslavna crkva, ona jeste pravoslavna crkva, ali njen puni naziv je Srpska pravoslavna crkva. Može biti jedino Ugovor između dve strane, između SPC i države Crne Gore. Sa ovim ugovorom ne uspostavlja se nikakva nova realnost, niti bilo kakav novi subjekt što se tiče crkvene organizacije, nego samo dve strane izražavaju saglasno međusobno uvažavanje i to ozvaničavaju“, navodi Joanikije.

Kaže da institucija Episkopskog saveta postoji zvanični i nezvanično odvajkada.

Episkop Joanikije kaže da ugovor „ne proizvodi ništa novo i ništa više od onoga što je već propisano Ustavom i zakonodavstvom Crne Gore“, te da je „u nekom pogledu važniji Zakon o slobodi veroispovesti, koji se odnosi na sve“.

Na pitanje da li će biti izabran za novog mitropolita crnogorsko-primorskog, Joanikije odgovara da će to biti rešeno na Saboru u maju, posle ustoličenja patrijarha u Pećkoj patrijaršiji 23. maja.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala