Jermenski premijer pozdravio Bajdenovu izjavu o genocidu: „Ovo je veliki dan“

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPremijer Jermenije Nikol Pašinjan
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2021
Pratite nas
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan pozdravio je izjavu američkog predsednika Džoa Bajdena kojom priznaje da je nad Jermenima u Prvom svetskom ratu počinjen genocid.

„Ovo je veliki dan za sve Jermene. Nakon rezolucija usvojenih u američkom Kongresu 2019. godine, predsednik Bajden odao je počast sećanju na žrtve jermenskog genocida. SAD su još jednom pokazale svoju nepokolebljivu posvećenost zaštiti ljudskih prava i univerzalnih vrednosti“, napisao je Pašinjan na Tviteru.

„Danas odajemo počast za milion i po mučenika, žrtava kriminalne politike Osmanskog carstva tokom Prvog svetskog rata. Ideologije koje su dovele do genocida nad Jermenima i danas su žive, što pokazuju zlodela počinjena nad Jermenima iz Arcaha tokom nedavnog rata“, prethodno je tvitovao jermenski premijer. 

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je danas da su otomanske turske snage počinile genocid nad Jermenima 1915. godine. Bajden je tako postao prvi američki predsednik posle 40 godina koji je zvanično priznao genocid nad Jermenima, uprkos protivljenju Turske.

U saopštenju koje je objavila Bela kuća, navodi se da je „milion i po Jermena deportovano, masakrirano i oterano u smrt u kampanji istrebljenja“.

Nakon Bajdenove izjave oglasila se i Turska

„Reči ne mogu promeniti ili prepisati istoriju. Nemamo šta da učimo o sopstvenoj prošlosti od bilo koga. Politički oportunizam je najveća izdaja mira i pravde. U potpunosti odbacujemo ovu izjavu zasnovanu isključivo na populizmu“, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu nekoliko minuta nakon Bajdenove izjave.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala