Jermenski predsednik o Bajdenovom saopštenju: Smeo korak posle kojeg će svet biti bolji

© Sputnik / Asatur Esaяnc / Uđi u bazu fotografijaJermenski predsednik o Bajdenovom saopštenju: Smeo korak posle kojeg će svet biti bolji
Jermenski predsednik o Bajdenovom saopštenju: Smeo korak posle kojeg će svet biti bolji - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2021
Pratite nas
Predsednik Jermenije Armen Sarkisjan ocenio je saopštenje američkog predsednika Džozefa Bajdena u kojem se navodi da su otomanske snage izvršile genocid nad Jermenima 1915. godine, kao smeo i inspirativan korak.
„To je važno za jermenski narod i za sve one ljude u svetu koji teže pravdi. Time se otvaraju nove perspektive američko-jermenskih odnosa“, napisao je on na Fejsbuku.

Dodao je i da će svet postati bolji posle ovog koraka, a doprineće i tome da se spreče genocidi kao zločini protiv čovečnosti i iskoreni nekažnjivost.

U međuvremenu, ispred američke ambasade u Jerevanu nekoliko desetina građana okupilo se kako bi izrazili zahvalnost. Oni su nosili američke i jermenske zastave.

Podsetimo, ranije danas američki predsednik Džo Bajden saopštio je da su otomanske turske snage počinile genocid nad Jermenima 1915. godine.

Bajden je tako postao prvi američki predsednik posle 40 godina koji je zvanično nazvao zločine nad Jermenima genocidom, uprkos protivljenju Turske.

Jermeni ističu da su otomanske snage 1915. godine ubile milion i po Jermena. Da je nad Jermenima izvršen genocid priznale su 23 države, Evropski parlament i Svetski savet crkava.

Turska prihvata da su mnogi Jermeni koji su živeli u Otomanskom carstvu ubijeni u sukobima sa osmanskim snagama tokom Prvog svetskog rata, ali osporava broj žrtava i poriče da su ubistva sistematski organizovana i da predstavljaju genocid.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala