Gradiška: Otkriven spomenik stradalima u akciji „Bljesak“ /video, foto/

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVICSrbi iz Zapadne Slavonije obeležili „Bljesak“
Srbi iz Zapadne Slavonije obeležili „Bljesak“ - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2021
Pratite nas
Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik otkrili su u Gradiški spomen-obeležje vojnicima i civilima poginulim u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Bljesak“ na Zapadnu Slavoniju 1. i 2. maja 1995. godine.

Cvijanovićeva i Dodik su spomenik za 1.241 poginulo lice srpske nacionalnosti iz Zapadne Slavonije otkrili zajedno sa gradonačelnikom Gradiške Zoranom Adžićem i predsednikom Udruženja proteranih Srba iz zapadne Slavonije Krstom Žarkovićem, prenosi portal RTRS.

Dodik je istakao da za ratne zločine u Zapadnoj Slavoniji niko nije odgovarao, ali da stradanja poput tog nikada ne smeju biti zaboravljena i da ona treba da okupe sve Srbe oko nacionalnog identiteta, Crkve, Srpske i Srbije.

Dodik je napomenuo da je celi prošli vek za Srbe bio stradalnički i izrazio uverenje da će 21. biti vek objedinjavanja srpskog naroda, njegovog jačanja, slobode i zajedništva.

„Narod smo koji je nesumnjivo dao najveći doprinos u borbi protiv fašizma i nikada nije pristajao da ga neko okupira. Slobodu slavimo kao najveći uspeh postojanja i zato sam uveren da Srbi ne mogu da žive bez slobode“, rekao je Dodik.

Na spomeniku piše: „Klasje Zapadne Slavonije niče u poljima i visovima Republike Srpske. Život pobjeđuje“.

Pre otkrivanja spomenika služen je parastos u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice.

U operaciji „Bljesak“ ubijeno je ili se vodi kao nestalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 dece, a za te zločine niko nije odgovarao.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala