Dok anđeli spavaju: Mati Glikerija - Dobri anđeo svetog Ave Justina /prvi deo/

Pratite nasTelegramOdyssey
Gost večerašnje emisije autorke Marine Rajević Savić je mati Glikerija Janjić, koja je punih 75 godina monahinja u manastiru Ćelije, a od 1962. godine je i igumanija ovog manastira.

Nova stranica u istoriji ovog manastira, a svakako i nova stranica u istoriji srpske crkve, otvorena je dolaskom oca Justina Popovića u ovaj manastir. Ava Justin bio je „glas vapijućeg u pustinji“, a mati Glikerija bila je punih 30 godina svedok njegovog neumornog stvaralaštva koje će objaviti u sabranim delima i žitijima, čijom će prodajom Fondacija Svetog Justina Ćelijskog prikupiti sredstva za izgradnju veličanstvenog hrama sa tri oltara posvećenih Svetom Justinu Filosofu, Svetom Savi i Mariji Egipćanki.

Dok anđeli spavaju: Mati Glikerija - Dobri anđeo svetog Ave Justina /prvi deo/

Mati Glikerija rođena je 1934. godine, na praznik „Materice“ u Beogradu, a po rođenju dobila je ime Gordana i završila je šest razreda u tadašnjoj osmoljetki „Kralj Petar Prvi“. U manastir je stupila sa nepunih 13 godina, a za njom i njenom sestrom Svetlanom, budućom sestrom Antoninom, u ovaj manastir je došla i njihova majka Draginja.

U emisiji je, između ostalog, ispričala kada je osetila potrebu da se zamonaši i kako je molila da je, iako maloletnu, prime u manastir.

„Od malena sam bila hrabra i odlučna, a u manastir sam stupila Božjim promislom. Ništa nije slučajno“, rekla je, između ostalog, mati Glikerija o svom boravku u manastiru koji predstavlja veliko mesto duhovnosti u svetu pravoslavlja.

Emisiju možete slušati na talasima Studija B u 21 sat, a sutra na jutjub kanalu i portalu Sputnjika Srbija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala