Noć haosa: Žestoki sukobi na ulicama Jerusalima /video/

Pratite nas
Najmanje 79 osoba je uhapšeno nakon nereda u centru Jerusalima, gde su se jevrejski i arapski demonstranti sukobili sa policijom, i navodno međusobno, dok se policija trudila da ih razdvoji.

Sukobi su izbili protekle noći tokom marša ulicama Jerusalima u kojem su Jevreji, najverovatnije pripadnici desničarskih pokreta, uzvikivali poruke „Smrt Arapima“ i „Neka vaše selo izgori“, javili su lokalni mediji.

Demonstanti su policiju zasuli kamenicama i pirotehničkim sredstvima, a kod uhapšenih je pronađeno i improvizovano oružje, izvestio je Harec.

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci nereda i sukoba demonstranata sa policijom koja je pokušala da rastera demonstrante.

Objavljeni su i snimci, čija autentičnost nije potvrđena, a koji prikazuju navodni napad jevrejske grupe na arapsko domaćinstvo – vide se ljudi kako bacaju razne predmete na kuću. Jedan od snimaka prikazuje kako demonstrant udara policajca kamenom iz neposredne blizine.

Demonstranti su tokom protesta palili vatru na ulicama, a objavljen je snimak vozila u plamenu.

Prema navodima lokalnog medija „Kan njuz“, neki od prisutnih Izraelaca povezani su  sa organizacijom Lehava, militantnim desničarskim pokretom koji se žestoko protivio jevrejsko-arapskoj integraciji.

Sinoćni nemiri nastavak su niza nasilja i sukoba Arapa i Jevreja tokom muslimanskog praznika Ramazana, piše RT.

Sam Jerusalim je u srcu višedecenijskog spora između Palestinaca i Izraelaca, a grad ima veliki verski značaj i za muslimane i za Jevreje. Njegova zapadna polovina inkorporirana je u novostvorenu državu Izrael 1948. godine, nakon što su Ujedinjene nacije preporučile podelu grada između dve strane, dok su njegov istočni deo zauzele izraelske snage tokom šestodnevnog rata 1967. godine. Izraelska naselja nastavljaju da zadiru u istočni Jerusalim, što su UN i druge svetske agencije smatrale kršenjem međunarodnog prava.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala