Vučić: Mi i Albanci bićemo najveće nacije na Zapadnom Balkanu /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2021
Pratite nas
Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da Srbija želi kompromisno rešenje po pitanju Kosova i da je potrebno da se gradi mir sa Albancima jer je, kako je naveo, izvesno da će Srbi i Albanci biti dve najveće nacije u narednih 100 godina.

„Izvesno je da ćemo mi i Albanci biti najveće nacije na Zapadnom Balkanu u narednih 100 godina“, rekao je Vučić posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Hajkom Masom.

Vučić je istakao da je Srbija spremna za nastavak dijaloga i ponovio da je suština srpske politike mir.

„Želimo kompromisno rešenje i pristupićemo konstruktivno. Srbija ne traži izvinjavajući razlog da odbija dolazak do kompromisa, već smatra da zamrznuti konflikt nije najbolje rešenje, jer uvek neko može da ga odmrzne“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom nemačke diplomatije.

Predsednik Srbije je istakao da je važno da se ispune svi sporazumi koji su potpisani, pre svega Briselski i da se uspostavi Zajednica srpskih opština.

Srbija je, kako je dodao, spremna i da razgovaramo i o drugim temama.

Vučić je ukazao da je poseta Masa Srbiji potvrda značaja političkog dijaloga i unapređenja bilateralne saradnje dve zemlje.

Napomenuo je da Srbija ima najtešnje ekonomske odnose sa Nemačkom, ubedljivo najveću trgovinsku razmenu, dok nemačke investitori u Srbiji zapošljavaju nekoliko desetina hiljada ljudi.

„Ne postoji nijedan partner koji nam je u ekonomskom smislu važan kao Nemačka“, kazao je Vučić.

Zahvalio je i nemačkoj kancelarki Angeli Merkel za svu pomoć i podršku na razvoju Srbije u svim oblastima.

Šef nemačke diplomatije prethodno je razgovarao i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem.

Kasnije tokom dana biće otvorena i nova zgrada nemačke ambasade u Beogradu.

Podsetimo, ministar spoljnih poslova Nemačke doputovao je u Beograd, nakon što je u četvrtak boravio u Prištini, gde je izjavio da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da se završi uzajamnim priznavanjem, ocenivši da moraju da postoje kompromisi da bi se došlo do konačnog rešenja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala