Ceo Baltik stao uz Češku: Letonija, Litvanija i Estonija proteruju ruske diplomate

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaRuska zastava
Ruska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2021
Pratite nas
U znak solidarnosti sa Češkom, Litvanija proteruje dvojicu ruskih diplomata, a Letonija i Estonija po jednog, saopštila su ministarstva spoljnih poslova tih zemalja.

„U znak solidarnosti sa našim češkim saveznicima i zbog kršenja Bečke konvencije, Letonija je donela odluku o proterivanju ruskog diplomate. Letonija neće tolerisati subverzivne aktivnosti na svojoj teritoriji, kao ni na teritoriji svojih saveznika i partnera“, objavio je ministar spoljnih poslova te zemlje Edgars Rinkevičs na Tviteru.

​Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije pozvalo je predstavnika ambasade Rusije u Litvaniji i uručilo mu diplomatsku notu, kojom se dvojica službenika ambasade proglašavaju personama non grata, navodi se u saopštenju na sajtu Ministarstva.

Ističe se da dvojica diplomata, koji su navodno „obavljali aktivnosti nespojive sa njihovim diplomatskim statusom“, imaju sedam dana da napuste zemlju. Ističe se da ovakav korak svedoči o „solidarnosti“ Litvanije sa Češkom.

Takođe, i ambasador Rusije u Estoniji Aleksandar Petrov pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje gde mu je izražen oštar protest u vezi sa dobijenim informacijama iz Češke o tome da je ruska vojna obaveštajna služba navodno organizovala eksploziju na skladištu municije 2014. godine.

„U znak solidarnosti, Estonija će proterati jednog ruskog diplomatu, čiji rad ne odgovara diplomatskim aktivnostima u skladu sa Bečkom konvencijom“, navodi se u saopštenju estonskog MIP-a.

Riga, Viljnus i Talin su na ovaj način reagovale na molbu Praga upućenu državama NATO-a i EU da pokažu solidarnost sa Češkom, koja je ranije proterala 18 ruskih diplomata nakon što je premijer Češke Andrej Babiš 17. aprila saopštio da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. 

Sledećeg dana Rusija je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglasila za persone non grata. Nakon toga je Ministarstvo spoljnih poslova Češke odlučilo da broj zaposlenih u ambasadi Rusije u Pragu do kraja maja izjednači sa brojem zaposlenih u češkom predstavništvu u Rusiji, što znači da bi Prag trebalo da napusti oko 70 zaposlenih u ruskoj ambasadi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala