Primili šest puta veću dozu Fajzerove vakcine od dozvoljene: 77 zatvorenika u Americi pod nadzorom

© Flickr / YasmeenZatvor
Zatvor - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2021
Pratite nas
U zatvoru u saveznoj američkoj državi Ajovi 77 zatvorenika je pod nadzorom zbog neželjenih reakcija nakon što su im nehotice ubrizgali šest puta veću količinu od normalne doze vakcine protiv virusa korona kompanije „Fajzer“.

Dve medicinske sestre u zatvoru u Fort Medisonu u Ajovi pogrešno su primenile vakcinu, navodi se u saopštenju zatvora.

Incident se dogodio u utorak, što je dovelo do pauziranja vakcinacije u zatvoru.

Portparol Kazneno-popravnog zavoda Ajove Kord Overton rekao je da je većina zatvorenika, koji su primili veću dozu vakcine, imala simptome poput onih povezanih sa normalnim dozama vakcine, poput bolova u rukama i telu. Najmanje jedan zatvorenik je dobio temperaturu. 

Fajzer - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2021
„Fajzer“ nanjušio veliku šansu posle pandemije ― drastično skuplja vakcina, a prima se svake godine

Zatvorski službenici tražili su smernice od stručnjaka Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, kompanije „Fajzer“ i Univerziteta u Ajovi, koji su preporučili da se zatvorenici nadgledaju najmanje 48 sati.

Majka jednog zatvorenika je izjavila da su njen sin i drugi zatvorenici imali brojne nuspojave, poput mučnine i teške dehidracije.

Vakcina kompanija „Fajzer“ i „Biontek“ transportuje se i čuva u smrznutom stanju, a pakuje se u koncentrovanom obliku, pa se razređuje fiziološkim rastvorom pre nego što se da pacijentima.

Državni zvaničnici nisu dali konkretno objašnjenje o načinu na koji su zatvorenici predozirani, ali moguće je da su vakcine date bez razređivanja, piše RT.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala