Novina u zakonu: Kad voz u Srbiji kasni putnik može da traži povraćaj novca

CC0 / Pixabay / Voz
Voz - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2021
Pratite nas
Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o ugovorima o prevozu u železničkom saobraćaju predviđeno je da kada voz kasni duže od sat vremena, putnik može da prekine putovanje i traži da mu se vrati novac koji je dao za voznu kartu.

Ako odluči da ipak nastavi putovanje, putnik može da traži deo novca — i to 25 odsto ako voz kasni između 60 i 119 minuta, odnosno 50 odsto u slučaju kašnjenja dužeg od dva sata.

Ovaj zakonski predlog je ušao u skupštinsku proceduru, a ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović je za portal „Biznis“ izjavio da su železničari dobili prelazni period od dve godine da ovu zakonsku odredbu i primene.

„Kako je u toku veliki broj infrastrukturnih radova na srpskim prugama, što je trenutno značajna prepreka redovnosti i pouzdanosti usluge, dat je prelazni period da se usluge prilagode i prevoznici finansijski stabilizuju svoje poslovanje“, rekao je Momirović.

Novim rešenjima će se, prema objašnjenju ministra, dostići evropski nivo prava putnika u železničkom saobraćaju, što je jedan od ciljeva donošenja zakona, dok je drugi motivacija prevoznika da podignu kvalitet usluga i unaprede pouzdanost železničkog putničkog saobraćaja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala