Nove viruse Rusija neće dočekati nespremna

© Foto : Pravitelьstvo Buэnos-Aйresa / Uđi u bazu fotografijaRuska vakcina protiv kovida "Sputnjik Ve"
Ruska vakcina protiv kovida Sputnjik Ve  - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2021
Pratite nas
Zadatak uspostavljanja štita sanitarne i biološke bezbednosti u Rusiji od izuzetnog je značaja i u tom radu treba iskoristiti iskustva borbe protiv kovida 19, ocenjuju ruski eksperti.

Rusija bi do 2030. godine trebalo da izgradi pouzdani štit u sferi sanitarne i biološke bezbednosti, zadatak je koji je u nedavnom obraćanju Federalnoj skupštini postavio ruski predsednik Vladimir Putin. U slučaju pojave neke infekcije slične virusu korona Rusija bi, prema rečima ruskog predsednika, trebalo da bude spremna da u roku od četiri dana napravi test za tu bolest.

U stvaranju sanitarnog štita važan korak — testovi

Zamenik direktora za istraživanja u Centralnom istraživačkom institutu za epidemiologiju Rospotrebnadzor Aleksandar Gorelov veruje da je moguće razviti test sistem za otkrivanje nove infekcije za četiri dana.

«U okviru usavršavanja sistema Rospotrebnadzora jedan od zadataka je upravo brzo reagovanje na odgovarajuće izazove, brzo stvaranje vakcina i pravljenje test sistema za četiri dana. A to je realno», rekao je Gorelov.

Direktor Instituta za ekonomska pitanja u zdravstvu na Višoj školi ekonomije Larisa Popovič se slaže da je postavljeni cilj brze izrade testova realno ostvarljiv.

„Ovo je sasvim realno ako postoje tehnologije duboke sekvence, a one se sada aktivno razvijaju u Rusiji. Ako se brzo formira genetski profil novog patogena mogu se formirati molekularne strukture koje su sposobne da se vežu sa najvažnijim elementima genetskog profila i, naravno, identifikuju patogen u uzorcima. Ova tehnologija je sada na samom vrhu naučnog razvoja i dobro se uklapa u strategija o kojima se govorilo kao o pravcu nauke i zdravstvene zaštite“, istakla je ona.

Njeno mišljenje deli akademik Ruske akademije nauka i šef odeljenja za kliničku imunologiju i alergologiju na Univerzitetu „Sečenov“ Aleksandar Karaulov, koji navodi da kada je reč o stvaranju sistema za testiranja novog potencijalnog virusa za samo četiri dana, potrebno je da se virus identifikuje na vreme i da se dešifruje genom. Pored toga, on kaže da je neophodno prikupiti biološke uzorke iz regiona Rusije, kako bi se izolovao novi soj virusa.

„Ako postoji uzorak, onda su četiri dana vrlo realan period. Istovremeno, neophodno je da se čitav sistem obnovi na državnom nivou. Imamo sve spremno, a naša sanitarna i epidemiološka služba je osnova štita u sferi biološke bezbednosti“, pojasnio je Karaulov.

Prema pisanju ruskog izdanja “Farmvestnik”, ruska federalna služba Rospotrebnadzor razradila je strategiju “Sanitarni štit zemlje – bezbednost za zdravlje”, koja sadrži četiri projekta: uvođenje novih tehnologija i veštačkog intelekta u monitoring novih pretnji, uvođenje novih obrazovnih programa u system zdravstvene zaštite, razvoj nacionalne laboratorije za dijagnostiku i ubrzano uvođenje masovnog testiranja i vakcinacije.

Iskoristiti iskustvo borbe protiv koronavirusa

Larisa Popovič smatra da je važno što je Putin najavio i značajna ulaganja u sanitarnu bezbednost i nauku koja će iznositi čak i više od trilion rubalja (oko 11 milijardi evra).

„U principu čini mi se da je čitavo predsednikovo obraćanje u mnogo čemu prožeto inovativnim odnosom prema sistemu društvenog života stanovništva. Generalno, ovo je novi kvalitet života, a „novi“ je ovde ključna reč. I obnavljanje pristupa zdravstvenom sistemu, i sistema socijalne i epidemiološke kontrole, kao i razvoj naučnih istraživanja u najrazličitijim oblastima. Sve ovo je vrlo važno. Smatram da nadležna ministarstva predložila sve elemente o kojima se govorilo u obraćanju“, objasnila je ona za Sputnjik.

Popovič naglašava da je borba protiv pandemije koronavirusa donela značajna iskustva koja se u budućnosti mogu iskoristiti.

„Pandemija je istakla samo neke zone u kojima je bila nedovoljno razvijena industrija i medicinske usluge, kao i državne službe za podršku stanovništva. A to znači da je pandemija bila samo test sistem socijalne strukture države. I nije važno da li će ona oslabiti ili da li će se pojaviti nova, već je glavna stvar da su identifikovane slabe tačke. Odnosno, bićemo bolje pripremljeni za sve spoljne izazove“, rekla je ona.

Po mišljenju akademika Karaulova, neophodno je iskoristiti iskustvo borbe protiv kovida-19, organizovati koordinirani rad institucija i razviti rusku platformu za analizu genoma izazivača infekcija.

„Većina naučnika koji prave vakcine su povezani sa Ruskom akademijom nauka, Ministarstvom obrazovanja i nauke Rusije, Federalnom medicinskom i biološkom agencijom (FMBA) i Rospotrebnadzorom. Sve kolege su se mobilisale, koordinirale i dobili smo rezultat. Kao rezultat toga, Rusija je zemlja sa vrlo niskom stopom smrtnosti od koronavirusa“, zaključio je Karaulov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala