Ne zvuči baš ubedljivo: Češka poslanica zahteva dokaze o umešanosti Rusije u eksplozije

© AFP 2023 / DOMINIQUE FAGETZastave Češke i EU
Zastave Češke i EU - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2021
Pratite nas
Češke specijalne službe bi što pre trebalo da predstave nekakve dokaze navodne umešanosti Moskve u eksplozije koje su se 2014. dogodile u skladištima municija u suprotnom cela ova priča o optužbama ne izgleda previše uverljivo, izjavila je poljska poslanica u Evropskom parlamenta Kateržina Konečna.
„Reči je bilo, koliko sam razumela, da nije bilo direktnih dokaza da su ti agenti tamo bili. Takođe, nije bilo pronađeno ni eksploziva. Ispada da mi znamo ko je to učinio, ali ne znamo da li su oni bili tamo, nemamo dokaze da je bilo iskorišćeno bilo kakvo oružje. Ne deluje previše ubedljivo. Moramo pod hitno da dobijemo dokaze“, rekla je ona.

Češka političarka je takođe rekla i da bi Prag i Moskva trebalo da obustave neprijateljsku retoriku i započnu nove kontakte kako bi se cela situacija stabilizovala.

Šta se dogodilo na relaciji Prag-Moskva

Podsetimo, premijer Češke Andrej Babiš 17. aprila je saopštio da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine.

Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata. Takođe, policija Češke objavila je poternicu za državljanima Rusije Aleksandrom Petrovom i Ruslanom Boširovom koje London optužuje da su odgovorni za trovanje bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

Sledećeg dana objavljene su recipročne mere Rusije. Ambasador Češke u Moskvi Viteslav Pivonjka pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde je obavešten da je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglašeno za persone non grata i da oni moraju da napuste Rusiju u roku od 24 sata.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da su izjave o umešanosti ruskih obaveštajnih službi u eksploziju u Vrbjetici apsurdne, neosnovane i izmišljene.

Pročitiajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala