Navaljni prekinuo štrajk glađu ali Vašington i dalje traži da bude oslobođen

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaVašington, američke zastave
Vašington, američke zastave - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2021
Pratite nas
Sjedinjene Države su upoznate s tim da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni prekinuo štrajk glađu ali i dalje pozivaju na njegovo oslobađanje, saopštila je predstavnica Stejt derpartmenta za medije Džalina Porter.
„Duboko smo zabrinuti zbog njegovog zdravlja i bezbednosti i nastavljamo da tražimo da bude oslobođen bezuslovno“, rekla je portparolka.

Ruski bloger i opozicionar, koji služi zatvorsku kaznu u Vladimirskoj oblasti, objavio je ranije danas da prekida štrajk glađu.

„Ne povlačim zahtev da mi omoguće posetu neophodnog lekara – gubim osećaj u delovima ruku i nogu, i želim da znam šta je to i kako da se leči, ali uzimajući u obzir napredak i sve okolnosti prekidam štrajk glađu. Po pravilu, to će isto potrajati 24 dana i kažu da je čak teže“, navodi se na nalogu Navaljnog na Instagramu.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
Kremlj: Druge države ne treba da interesuje zdravstveno stanje zatvorenika na teritoriji Rusije

Navaljni, koji služi kaznu u zatvoru u Vladimirskoj oblasti, objavio je štrajk glađu 31. marta sa zahtevom „da se ispoštuje zakon i da se omogući poseta izabranog lekara“. Kako je naveo, njegovo zdravstveno stanje se pogoršalo. 

Iz Kremlja su poručili da druge države ne treba da interesuje zdravstveno stanje zatvorenika na teritoriji Rusije, a portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je zahteve zapadnih zemalja da se lekarima omogući pristup Navaljnom, pozivajući ih da se pozabave takvim pitanjima na svojoj teritoriji i kao primer navela osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža kome je neophodna hitna medicinska pomoć.

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala