Navaljni prekida štrajk glađu

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaAleksej Navaljni na suđenju u Moskvi
Aleksej Navaljni na suđenju u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2021
Pratite nas
Ruski bloger i opozicionar, koji služi zatvorsku kaznu u Vladimirskoj oblasti, objavio je da prekida štrajk glađu.
„Ne povlačim zahtev da mi omoguće posetu neophodnog lekara – gubim osećaj u delovima ruku i nogu, i želim da znam šta je to i kako da se leči, ali uzimajući u obzir napredak i sve okolnosti prekidam štrajk glađu. Po pravilu, to će isto potrajati 24 dana i kažu da je čak teže“, navodi se na nalogu Navaljnog na Instagramu.

Precizira se da ga je dvaput pregledao konzilijum civilnih lekara, a pored toga vrše mu preglede i analize, a takođe daju rezultate i zaključke.

Komentarišući zdravstveno stanje Navaljnog, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je blogeru pružena medicinska pomoć.

„Na internetu se pojavljuju snimci na kojima se vidi u kakvim uslovima on živi. To možete videti i sami. Možete videti njega, njegovu ćeliju, sve to vidite. Nema potrebe da se izmišlja nešto što ne postoji“, rekla je Zaharova u intervjuu za televiziju RT na nemačkom.

Pritom, ona je istakla da je cela ta „neprivlačna priča koja je odigrana na teritoriji Nemačke u vezi sa njegovim navodnim trovanjem – veoma ozbiljna stvar“.

„I nanela je zaista veliku štetu bilateralnim odnosima. Radilo se o optužbama protiv naše zemlje za navodno korišćenje hemijskog oružja. Štaviše, tih dana sam čula mnogo izjava zapadnih predstavnika o tome da je aktuelno zdravstveno stanje Alekseja Navaljnog navodno povezano sa tim što je tada navodno otrovan hemijskim oružjem. Znate da smo Nemačkoj poslali oko četiri zvanična zahteva i tri pisma preko naših bezbednosnih organa? I nismo dobili nijedan razuman odgovor. Glavno što smo želeli je da nam pruže podatke o tome čime je on, sa njihovog stanovišta, bio otrovan, šta je u njegovim analizama“, poručila je Zaharova.

Navaljni, koji služi kaznu u zatvoru u Vladimirskoj oblasti, objavio je štrajk glađu 31. marta sa zahtevom „da se ispoštuje zakon i da se omogući poseta izabranog lekara“. Kako je naveo, njegovo zdravstveno stanje se pogoršalo. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala