Mas: Pravi je trenutak za nastavak dijaloga Beograda i Prištine

© Sputnik / Lola ĐorđevićMinistar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas
Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas izjavio je da je Nemačka svesna da je pitanje Kosova teško pitanje za Srbiju ali je napomenuo da će normalizacija odnosa sa Prištinom imati i ekonomski značaj za Srbiju i njen put ka EU.

Zbog toga, naglasio je na konferenciji za štampu posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Nemačka podržava ovaj proces, EU i Miroslava Lajčaka koji posreduju u dijalogu.

Srbija i zemlje u njenom okruženju imaju takav ekonomski potencijal i bogatstvo kulture, i to su resursi koje treba iskoristiti za dobrobit ljudi u regionu, ali i EU, poručio je Mas.

Takođe, svaka zemlja, istakao je Mas, odlučuje kojim tempom će ići ka EU i zato nam je važno ono što nam je predsednik Srbije rekao da Srbija planira da uradi po tom pitanju.

Mas je ukazao da je ono što je čuo od predsednika Srbije s tim u vezi kretanje u dobrom smeru i naglasio da su važni rezultati.

Naglasio je da je stekao utisak tokom razgovora u Beogradu da su srpske vlasti potpuno svesne toga.

Nemačka će, prema njegovim rečima, dati svoj doprinos za povećanje brzine u tome.

„Budite uvereni da ćemo biti vaš pouzdan partner“, poručio je Mas.

Na pitanje o tome hoće li sporazum u Briselu biti ispunjen ili ne, Mas je rekao da je sada pravi trenutak za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

„To je bila tema mojih sastanaka i ovde i u Prištini, i ovo je zapravo pravi trenutak da se nastavi razgovor o dijalogu i sporazumu i da se nastavi rad na tome. Veliku podršku dajemo Lajčaku i njegovom radu, jer samo tako ćemo imati puno uspeha“, rekao je šef nemačke diplomatije.

On je dodao da je sada važno postići rezultate, a ne voditi dijalog radi dijaloga.

Sada nije reč o razgovorima, sada nam trebaju rezultati. Svakako će obe zemlje posvetiti i potvrditi i razvijati sve ono što je do sada dogovoreno, jeste da taj konflikt postoji, ali ne možemo da krenemo pregovore ispočetka, sada moramo da ispunimo zacrtano i obe strane moraju dati svoj doprinos u tome“, istakao je Mas.

 

On je podsetio da posetu Beogardu planira skoro godinu dana, ali je zbog pandemije i stalnog rasta broja novozaraženih morala biti pomerana.

Sada, dodaje, povoljan je trenutak za posetu.

Rekao je da je i trenutak kada se može videti koliko je Srbija uspešna u sprovođenju vakcinacije stanovništva.

„To se intenzivno prati i u EU. Što smo uspešniji u vakcinaciji biće lakši povratak normalnom životu. Od nedavne posete ministra Nikole Selakovića Berlinu bili smo u poziciji da se divimo iz daljine vašoj vakcinaciji. U međuvremenu Nemačka i EU smanjile su tu razliku, i sada je svaki peti građanin vakcinisan“, objasnio je on.

Rekao je da će un narednom periodu biti sve više vakcina i da je to omogućilo EU da isporuči vakcine i Zapadnom Balkanu i to 651.000.

„Krajnje je vreme što smo u tome uspeli. Smatram da je to prekretnica u zajedničkoj borbi protiv ovog virusa“, nagalsio je Mas. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2021
Vučić: Mi i Albanci bićemo najveće nacije na Zapadnom Balkanu /video/

Kazao je da je iza te isporuke spoznaja EU da ona može prebroditi ovu krizu samo ako i susedi budu bezbedni.

„To važi i prevazilaženje ekonomskih i socijalnih psoledica. EU je pripremila, s tim u vezi, paket pomoći za region u visini od 12 milijardi evra. Međutim važno je da ta sredstva budu maksimalno iskorišćenja, da postoji povoljno okruženje za investicije, da budu uklonjene sve prekrepe, kako bi efikasno radili na ekonomskom osnaživanju kako u Srbiji, tako i EU“, objasio je on.

Ukazao je da će posle ovog sastanka svečano otvoriti ambasadu Nemačke u Beogradu, rekavši da se objekat nalazi u srcu grada.

„Novi objekat je vidljiv znak da Nemačka strateški investira u odnose sa Srbijom. To je više od izraza sve dubljeg prijateljstva koje se razvilo prethodnih godina“, istakao je on.

Ukazao je da je doputovao sinoć u Beograd i da je bio u prilici da se uveri kakvi su Srbi divni domaćini.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala