Leposavić: Nisam u sukobu interesa zbog SPC, besmislene optužbe Agencije

© Tanjug / ZORAN ZESTICVladimir Leposavić
Vladimir Leposavić - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2021
Pratite nas
Crnogorski ministar pravde Vladimir Leposavić negirao je navode Agencija za sprečavanje korupcije da je „u vreme vršenja javne funkcije javni interes podredio poslovnom i privatnom interesu jedne verske zajednice, Mitropolije crnogorsko-primorske i četiri eparhije koje deluju na teritoriji Crne Gore“.

Leposavić tvrdi da od stupanja na javnu funkciju, „nije bio u poslovnom odnosu sa bilo kojim fizičkim ili pravnim licem te da zbog toga Agencija nije bila dužna da uopšte pokreće predmetni postupak“.

Dr Vladimir Leposavić - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2021
Leposavić: Nemam pravo da podnesem ostavku

Ističe da je ova optužba zasnovana na činjenično neistinitim i pravno besmislenim argumentima da je raniji predlog izmena Zakona o slobodi veroispovesti, koji je predložila Srpska pravoslavna crkva, čiji je on bio pravni savetnik, „identičan“ Vladinom predlogu izmena i dopuna tog Zakona, te da je sam radeći „u ime i za račun Mitropolije crnogorsko-primorske SPC doveo poslanike u zabludu prilikom njihovog izjašnjenja“ o predlogu zakonskih izmena.

„Javni interes nalaže da građani budu upoznati sa detaljima ovog i ovakvog postupka, i to ne zbog nesporno legitimnih i legalnih izmena Zakona o slobodi veroispovesti, koliko zbog zabrinjavajuće neprofesionalnog i neetičnog postupanja Agencije za sprečavanje korupcije koja sigurnim korakom postaje simbol urušavanja legaliteta u Crnoj Gori“, kazao je Leposavić.

Poručio je da je izmene Zakona o slobodi veroispovesti donela Skupština Crne Gore, na predlog Vlade. Leposavić dodaje da predmet ispitivanja radi utvrđivanja sukoba interesa, prema zakonu, može biti jedino odluka kao pojedinačni pravni akt, dok je Zakon o slobodi veroispovesti opšti pravni akt, te je nepodoban za utvrđivanje postojanja sukoba interesa bilo kog javnog funkcionera u postupku njegovog donošenja.

Iz tog razloga, Agencija je, kako kaže, bila dužna da predmetnu prijavu ne uzima dalje u razmatranje.

„Kad je već propustila da dosledno primeni važeće pravne propise i pokrenula ovaj postupak, Agencija je trebalo da utvrdi činjenično stanje i konstatuje da je predlog zakonskih izmena Srpske pravoslavne crkve daleko od identičnog kasnijem zakonskom predlogu koji je Vlada dostavila Skupštini Crne Gore“, kazao je on.

Krupan propust Agencije, ističe Leposavić, je i to što je Agencija prihvatila osnovanost navoda iz anonimne prijave da je ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava, učestvovanjem u postupku donošenja novog Zakona o slobodi veroispovesti, povredio javni interes.

„Novi Zakon, ne samo da ni na koji način nije favorizovao Srpsku pravoslavnu crkvu, već je uspostavio potpunu jednakost crkava i verskih zajednica, afirmisao zaštitu ranije stečenih prava i proširio katalog posebnih verskih prava i sloboda“, objasnio je Leposavić.

Na osnovu svega toga, Leposavić ističe da je u pisanom izjašnjenju koje je danas dostavio Agenciji za sprečavanje korupcije, zahtevao da bude doneta odluka da u konkretnom predmetu nema nikakve povrede Zakona o sprečavanju korupcije, prenosi RTCG.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala