Američki Senat usvojio Zakon protiv zločina iz mržnje prema Azijcima

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteKapitol hil u Vašingtonu
Kapitol hil u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2021
Pratite nas
Američki Senat usvojio je većinom glasova Zakon protiv zločina iz mržnje prema Azijcima u SAD, predloženog nakon što se broj ovih krivičnih dela uvećao tokom pandemije kovida 19.

Zakon predviđa da Ministarstvo pravde istraži zločine iz mržnje tokom pandemije i podrži lokalnu policiju da efikasnije reaguje na nasilje prema Azijcima.

On, takođe, obezbeđuje bolje prikupljanje podataka o zločinima iz mržnje i predviđa brzu telefonsku liniju za njihovo prijavljivanje.

Američki mediji prenose da je za usvajanje zakona glasalo 94 senatora iz obe partije, a samo je republikanac Džoš Hauli iz Misurija bio protiv, dok dvoje demokrata i troje republikanaca nije glasalo.

Ovaj zakon sada odlazi u Predstavnički dom, gde se takođe očekuje njegovo usvajanje, a predsednik SAD Džozef Bajden je već najavio da će zakon potpisati čim stigne do njega.

Zakon je usvojen pošto su zločini prema pripadnicima azijsko-američke zajednice u porastu otkako je virus korona došao iz Kine, za šta se neosnovano okrivljuje ta populacija, a u velikim gradovima u SAD zločini protiv Azijaca su skočili za čak 150 odsto prošle godine, prema podacima Centra za proučavanje mržnje i ekstremizma, preneo je Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala