Moskva: Nikome ne namećemo svoju vakcinu

© Sputnik / Magda Gibelli / Uđi u bazu fotografijaPaketi sa vakcinom protiv kovida "Sputnjik Ve"
Paketi sa vakcinom protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
Pratite nas
Rusija naglašava da je otvorena za međunarodnu saradnju u zajedničkoj borbi protiv pandemije i nikome ne nameće svoju vakcinu protiv virusa korona, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Želeli bismo da skrenemo pažnju našim francuskim, kao i svim ostalnim stranim partnerima, da Rusija nikome ne nameće svoju vakcinu. A političke spekulacije su u principu nedopustive kada je reč o zdravlju i blagostanju ljudi“, rekla je Zaharova.

Ona je ukazala na reči francuskog ministra spoljnih poslova Žan-Iva le Drijana, koji je rusku vakcinu „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) nazvao propagandnim sredstvom, kao i na izjave predsednika ove zemlje Emanuela Makrona, koji smatra da se „može govoriti o novom tipu svetskog rata i pokušajima da se izvrši uticaj uz pomoć vakcina“.

„Na koga se ovo odnosi? Svakako ne na nas“, istakla je portparolka.

Teret sa ruskom vakcinom protiv virusa korona Sputnjik Ve  (Sputnik V)  - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2021
Francuski mediji: Ruska vakcina podelila EU

„Uvek smo na svim nivoima isticali našu otvorenost i spremnost za saradnju i profesionalnu razmenu sa inostranim partnerima po pitanjima vezanim za borbu protiv virusa korona i vakcinaciju protiv kovida 19. S tim u vezi, samo zbunjuju izjave evropskih zvaničnika koji pokušavaju da prenesu ovo pitanje i pitanje izvoza ruske vakcine na politički nivo. U nekim zemljama jednostavno dolazi do političkih borbi, koje često dovode do političkih kriza“, primetila je ona.

Prema njenim rečima, u istoj toj Francuskoj, na primer, postoji neslaganje sa stavom najvišeg rukovodstva u vezi sa ruskom vakcinom. Ona je podsetila na pismo gradonačelnika Nice, jednog od najvećih gradova u zemlji, ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu sa molbom da se pomogne u snabdevanju ruskog preparata. Takve molbe, kako je primetila Zaharova, dolaze iz drugih zemalja EU.

„Prema našem mišljenju, ovo svedoči o neslaganju stanovništva sa nametnutim ograničenjima međunarodne saradnje u borbi protiv pandemije“, objasnila je Zaharova i dodala da Rusija primećuje porast zahteva iz inostranstva za isporukama „Sputnjika Ve“.

Portparolka je nazvala postupke vlasti evropskih država koje namerno odbijaju saradnju u borbi protiv pandemije uprkos volji lokalnog stanovništva „ratom protiv sopstvenog naroda“.

„Potvrđujemo našu spremnost za takvom stvarnom saradnjom. Mnogo će, naravno, zavisiti od odluka Evropske agencije za lekove, koja trenutno razmatra prijavu Rusije za registraciju vakcine ‘Sputnjik Ve’... Pri tome, naravno, računamo na nepristrasan odnos prema našem preparatu koji treba da se zasniva isključivo na naučnom pristupu“, zaključila je Zaharova.
Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Šef francuskog regiona napravio prednarudžbinu za „Sputnjik Ve“

Prema njenim rečima, s tim u vezi se razvila paradoksalna situacija, kada ljudi u svetu već nekoliko meseci koriste ruski preparat, mnogi strani državljani traže priliku da se njime vakcinišu, a Evropska agencija za lekove „još uvek stoji u istom mestu“.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Do danas je ruska vakcina „Sputnjik Ve“ registrovana u 61 zemlji sa ukupnom populacijom od preko tri milijarde ljudi. Efikasnost leka iznosi 97,6% na osnovu analize podataka o incidenci virusa korona među Rusima vakcinisanim sa obe komponente vakcine u periodu od 5. decembra 2020. do 31. marta 2021. godine. Evropska agencija za lekove je 4. marta saopštila da je započela proceduru sekvencijalnog ispitivanja vakcine „Sputnjik Ve“. Prema predviđanjima predstavnika regulatora, registracija bi mogla da se završi do kraja maja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala