Zaharova: Prag je od nas dobio odgovor kakav ni sanjao nije

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brifingu
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brifingu - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
Pratite nas
Ruski odgovor Pragu na neprijateljsko ponašanje je nešto što Češka ni u najstrašnijim snovima nije sanjala, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u emisiji Prvog kanala.

Prema njenim rečima, opredelivši se za neprijateljske korake prema Moskvi, Prag „ni sam nije shvatao u šta se upušta“.

„Dobili su ono što ni u najstrašnijem snu nisu sanjali. Pored tih čudnih, besmislenih saopštenja, nalik, s njihove tačke gledišta, na ultimatume, oni su izgovorili i reč ‘paritet’. Ako je paritet onda je paritet. Mi nikada nismo angažovali, to nije praksa ruske diplomatske službe, lokalno stanovništvo u zemlji gde je akreditovana naša ambasada, bilo da je reč o diplomatama ili administrativno-tehničkom personalu. Što se tiče Češke, značajan deo, rekla bih većina saradnika njihove misije ovde u Rusiji bili su ruski državljani“, objasnila je Zaharova.
Prag - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
Pucanj u prazno: Nedopustivo postavljati ultimatume Rusiji

Podsetimo, ranije danas Moskva je zahtevala smanjenje broja zaposlenih u češkoj ambasadi, uzimajući u obzir suštinski disparitet u kategoriji lokalno zaposlenih, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Kao odgovor na neprijateljske korake Praga, zahtevali smo da se smanji broj zaposlenih u češkoj ambasadi u Moskvi, uzimajući u obzir značajan disparitet u kategoriji lokalnog zaposlenih“, izjavila je portparolka Ministarstva Marija Zaharova.

Prethodno je Ministarstvo spoljnih poslova Češke odlučilo da broj zaposlenih u ambasadi Rusije u Pragu do kraja maja izjednači sa brojem zaposlenih u češkom predstavništvu u Rusiji, što znači da bi iz Praga moglo biti proterano 70 zaposlenih u ruskoj ambasadi.

Šta se dogodilo na relaciji Prag-Moskva

Podsetimo, premijer Češke Andrej Babiš 17. aprila je saopštio da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine.

Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata. Takođe, policija Češke objavila je poternicu za državljanima Rusije Aleksandrom Petrovom i Ruslanom Boširovom koje London optužuje da su odgovorni za trovanje bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

Sledećeg dana objavljene su recipročne mere Rusije. Ambasador Češke u Moskvi Viteslav Pivonjka pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde je obavešten da je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglašeno za persone non grata i da oni moraju da napuste Rusiju u roku od 24 sata.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da su izjave o umešanosti ruskih obaveštajnih službi u eksploziju u Vrbjetici apsurdne, neosnovane i izmišljene.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala