Zaharova: Kijev koristi zabranjeno oružje u Donbasu

© AP Photo / Efrem LukatskyUkrajinska artiljerija u borbama na istoku zemlje, Donjeck
Ukrajinska artiljerija u borbama na istoku zemlje, Donjeck - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
Pratite nas
Kijev koristi u Donbasu naoružanje koje je zabranjeno Minskim sporazumima, izjavila je portparolka Ministartsva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Oružane snage Ukrajine ne smanjuju intenzitet vatre na civilna naselja, uključujući predgrađa Donjecka. Aktivno koriste oružje koje je zabranjeno Minskim sporazumom, uključujući minobacače velikog kalibra i artiljerijsko oruđe. Kijev nastavlja da dovlači u region tehniku i snage“, rekla je Zaharova, izrazivši zabrinutost povodom saopštenja o „velikim antiterorističkim vežbama“ Ukrajine.
Vozilo Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju prekida vatre u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2021
DNR: Ukrajina prevozi municiju u vozilima sa oznakom Centra za kontrolu prekida vatre

Kako je rekla, upravo pod tim izgovorom je Kijev započeo sukob u Donbasu. Moskva poziva Kijev da „momentalno prekine vojnu eskalaciju u Donbasu“, istakla je ona.

Prema njenim rečima, stavljajući akcenat na „rusku pretnju“, Kijev pokušava da skrene pažnju sa unutrašnjih problema, kao i da opravda apsolutno agresivne militarističke planove zbog čega vodi aktivnu kampanju dezinformacija.

Kijev pogoršava situaciju u Donbasu da bi izdejstvovao ulazak u NATO

Zaharova je podsetila da se Ukrajina aktivirala po pitanju pristupanja NATO a u kontekstu predstojećeg samita Alijanse.

„Ukrajina računa da će na tom samitu dobiti Akcioni plan za članstvo u NATO. To uopšte ne podržavaju sve članice Alijanse iz brojnih razloga“, dodala je.

„Celokupna eskalacija je usmerena na to, a trenutno pogoršanje tenzija na kontakt liniji u Donbasu se događa u cilju ostvarivanja Akcionog plana za članstvo“, istakla je Zaharova.
NATO: Raketni sistem MIM-104 „Patriot“ - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Ukrajina traži od Amerike sisteme „Patriot“ da „zatvori granicu“ sa Rusijom

Prema njenim rečima, kako bi se dodvorio Zapadu, kijevski režim prekida odnose sa najbližim susedima – Rusijom, Belorusijom, napušta sporazume u okviru Zajednice Nezavisnih Država od kojih ima koristi.

Portparolka je podsetila na reči ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog o tome da je članstvo u NATO-u put ka okončanju rata na istoku Ukrajine.

Međutim, Zaharova se nije složila i istakla je da je put ka okončanju rata u Ukrajini u „primeni Minskih sporazuma, konsolidaciji društva i iskorenjivanju nacionalističke ideologije“.

Zaharova je dodala da pozivom na prekid diplomatskih odnosa sa Rusijom i na razmeštanje u zemlji nuklearnog oružja, Kijev pokušava da spase neprekidni pad rejtinga Zelenskog.

Podsetimo, od kraja februara u Donbasu su počele da se povećavaju tenzije: OEBS izveštava o značajnom povećanju broja kršenja prekida vatre, a ustanici navode da Oružane snage Ukrajine u granatiranju koriste artiljeriju

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala