Vučić: Srpski narod pobeđivaće i u budućnosti

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić na otvaranju izložbe posvećene Jasenovcu u Istorijskom muzeju Srbije
Aleksandar Vučić na otvaranju izložbe posvećene Jasenovcu u Istorijskom muzeju Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
Pratite nas
Život, a i srpski narod pobedili su bez obzira na to kroz šta su prošli i pobeđivaće u budućnosti, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju izložbe „Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja“ u Istorijskom muzeju Srbije.

Izložba je otvorena povodom 22. aprila - Dana sećanja na žrtve holokausta, genocida i žrtava fašizma i 80. godišnjice uspostavljanja NDH i sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu.

„Istinski su nam prijatelji oni koji poštuju sećanje na današnji dan i na ono čemu smo bili izloženi pre 80 godina. Današnji dan je opomena na to koliko je malo potrebno za zlo, mrak, logore, ubistvo jednog naroda i jedne vere“, rekao je Vučić.

Izložba „Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja“ u Istorijskom muzeju Srbije. - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
Otvorena izložba posvećena jasenovačkim mučenicima /foto, video/

Kako je dodao, „ako hoćemo da objasnimo sve što se dešavalo na teritoriji te tragične tvorevine kakva je bila NDH, možda je najbolje da iskoristimo tezu Hane Arent o radikalnom zlu, koje poseduje apsolutnu moć nad pojedincem, dotle da ga može učiniti suvišnim, a to radikalno zlo je u NDH bilo još radikalnije i učinilo jedan narod, srpski, potpuno suvišnim, a nisu bili mnogo manje suvišni ni Romi i Jevreji“.

„Biti Srbin značilo je samo jedno, da si suvišan. Svaki pripadnik srpskog naroda bio je suvišan, kao i njihovo ime, vera i postojanje. Ludilo koje je iz toga proisteklo je proizvelo klanje, logore, proterivanje...“, rekao je Vučić.

Podvukao je da je najstrašnija bila pedantnost i posvećenost tom „strašnom poslu uklanjanja suvišnih“, od državnog aparata, preko brojnih sveštenika do mnogih koljača.

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik, Aleksandar Vučić i patrijarh Porfirije na otvaranju izložbe posvećene Jasenovcu u Istorijskom muzeju Srbije
Vučić: Srpski narod pobeđivaće i u budućnosti - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
Milorad Dodik, Aleksandar Vučić i patrijarh Porfirije na otvaranju izložbe posvećene Jasenovcu u Istorijskom muzeju Srbije

Naveo je i primer monstruoznog zločina u jednom selu, u kom je fratar Miroslav Filipović u školi lično zaklao devojčicu Radojku Glamočanin, a on i njegove ustaše ubile su 52 dece, što je Filipović nazvao pokrštavanjem.

„NDH je bila jedina zemlja koja je imala logore za decu. Mnogo kasnije nastala je reč Holokaust, ali nikada nije priznata za ono što se dešavalo u NDH. Zato mi stvari nazivamo pravim imenom kako bismo opomenuli šta se stvarno događalo. Nisu nam motiv samo zastrašujuće brojke i brojna stratišta, od Jasenovca, Jadovna, Prebilovaca, niti sve one jame i škole koje su natopljene krvlju suvišnih, već reči nobelovca Elija Vizela da je svako ko zaboravi ubijene, ubio ih još jednom“, rekao je Vučić i podvukao da bi zaboravljanje tih suvišnih, značilo i da smo mi, njihovi potomci, suvišni.

„Nismo suvišni kao ni naši preci, jer ni nacija i vera nisu greh, već pravo na život i postojanje. Zaboraviti da je neko pokušao to pravo da oduzme značilo bi odustajanje od istog“, podvukao je Vučić.

© Sputnik / Lola ĐorđevićNa izložbi je prikazano 25 radova
Vučić: Srpski narod pobeđivaće i u budućnosti - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
Na izložbi je prikazano 25 radova
© Sputnik / Lola ĐorđevićU pitanju su radovi monahinje Marije iz manastira u Jasenovcu
Vučić: Srpski narod pobeđivaće i u budućnosti - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
U pitanju su radovi monahinje Marije iz manastira u Jasenovcu

„Boreći se za naše pravo na život, borimo se za to pravo svih nacija i vera. Ne zaboravljajući zločine nad nama, ne zaboravljamo ni na one prema drugima. Opominjući na zločine nad nama, opominjemo i na zločine nad drugim“, dodao je Vučić.

Kazao je i da smo svesni stradanja, ali i greha naših predaka i ne zaboravljamo ih.

© Sputnik / Lola ĐorđevićIzložba u Istorijskom muzeju Srbije otvorena je do 22. maja
Vučić: Srpski narod pobeđivaće i u budućnosti - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
Izložba u Istorijskom muzeju Srbije otvorena je do 22. maja
© Sputnik / Lola ĐorđevićIzložbu su otvorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, patrijarh Porfirije i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik
Vučić: Srpski narod pobeđivaće i u budućnosti - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
Izložbu su otvorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, patrijarh Porfirije i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik

„Prihvatili smo ih i platili za greh i nemamo razlog da ćutimo o najvećem grehu koji je nad Srbima počinjen, grehu suvišnosti i grehu istrebljenja. To ne služi pozivu na osvetu i mržnji, već je opomena da je jedini put za nas na ovim prostorima onaj koji koji vodi život. Zato Srbija insistira na razumevanju i opraštanju. Praštanje nije moguće ako zaboravimo šta treba da oprostimo“, istakao je Vučić.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala