Selaković: Poruke iz Prištine o Briselskom sporazumu drske i skandalozne

© Sputnik / Lola Đorđević Nikola Selaković
 Nikola Selaković - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković ocenio je večeras da poruke predstavnika Prištine da će preispitati Briselski sporazum kako bi „resetovali“ dijalog sa Beogradom predstavljaju neviđenu političku drskost i zahtevaju hitnu i oštru reakciju svih koji žele trajnu stabilnost i mir na Zapadnom Balkanu.

Selaković je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima poručio da su današnje poruke predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani skandalozne, kao i njeno ponašanje kojim pokazuje da Priština suštinski neće dijalog.

„Današnje poruke Vjose Osmani su eufemizam za blokadu dijaloga, jer rezultati dijaloga Beograda i Prištine nisu švedski sto, sa kojeg se može birati šta će biti primenjeno, a šta ne“, naveo je Selaković.

Ocenio je da se obistinjuju predizborne poruke Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti nisko na listi njihovih prioriteta, što, kako kaže, je danas definitivno i potvrđeno.

Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2021
Kurti: Na Kosovu ne može da postoji jednoetnička ZSO, Srbija nam duguje tri milijarde evra

„To zapravo znači da njega uopšte ne zanima dijalog ili kompromis“, dodaje šef srpske diplomatije.

Podseća da Priština godinama, preciznije čitavih osam godina, odbija da sprovede svoju jedinu pravu i suštinsku obavezu iz Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

„Danas je i Beogradu i međunarodnoj zajednici jasno poručeno da je izbegavanje obaveza, manipulisanje i laž standard, a ne incident, u delovanju prištinskih političkih struktura“, navodi Selaković, prenosi Tanjug.

Šef srpske diplomatije očekuje da međunarodna zajednica, posebno države koje otvoreno i intenzivno podržavaju Prištinu, u interesu stabilnosti i mira u regionu, „zauzdaju i disciplinuju svoje pulene“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala