SAD: Čuli smo reči o povlačenju ruskih trupa sa granica sa Ukrajinom, čekamo dela

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteZgrada Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države čule su objavu Rusije o povlačenju trupa iz regiona koji se graniče sa Ukrajinom, sada čekaju konkretna dela, saopštio je Stejt department.
„Čuli smo objavu Rusije da će početi da povlači svoje trupe sa granica Ukrajine. Čuli smo reči, sačekaćemo dela. Pažljivo ćemo pratiti situaciju“, rekao je novinarima portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

On je dodao da su u „komunikaciji sa ruskom vladom jasno stavili do znanja da (ona) treba da se uzdrži od eskalacije“.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu u četvrtak je naredio da se trupe koje su učestvovale u vežbama na jugu Rusije do 1. maja vrate u svoje matične baze.

O sankcijama

Prajs je takođe naveo da SAD nastavljaju da razmatraju sa Rusijom kontramere kao odgovor na američke sankcije.

„Imali smo priliku da razgovaramo sa vlastima u Moskvi... Očekujemo da će se ove diskusije nastaviti narednih dana i verovatno nedelja. Nećemo predviđati kako će se one završiti“, rekao je portparol.

Zastave SAD i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2021
Začarani krug sankcija i američka šizofrenija – prepreke za ozbiljan dijalog Rusije i SAD

On je ponovio da će odluka Moskve da zabrani zapošljavanje lokalnih radnika ambasade uticati na njen rad. Pri tome još nije dobijeno zvanično obaveštenje o ovom pitanju.

„Čak i uz naša duboka neslaganja... znamo da se samo kontinuiranim razgovorom i diplomatijom možemo nadati stabilnom i predvidljivom odnosu sa Moskvom“, istakao je portparol.

Podsetimo, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov saopštio je 16. aprila da je ruska strana posavetovala Salivanu da „ode u svoju prestonicu i obavi ozbiljne konsultacije“. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova smatra da ambasadori Rusije i SAD u Vašingtonu i Moskvi treba da budu u svojim prestonicama radi analize situacije.

Prošle nedelje Bajdenova administracija uvela je nove sankcije Rusiji ─ na spisku se nalazi šest ruskih tehnoloških kompanija, a deset ruskih diplomata će biti proterano. Ubrzo zatim, Rusija je uvela kontramere.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala