Ruska ambasada: Bratislava će uskoro biti obaveštena o odgovoru Moskve

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Uđi u bazu fotografijaZastava Rusije
Zastava Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
Pratite nas
Moskva zadržava pravo da odgovori na odluku slovačkih vlasti da proteraju troje ruskih diplomata, saopštila je ambasada Rusije u Slovačkoj.

„Ruska strana zadržava pravo na odgovarajuću reakciju na postupke slovačkih vlasti, o čijem će sadržaju vlasti zemlje biti obaveštene u bliskoj budućnosti“, saopštila je ambasada Rusije u Bratislavi na svojoj stranici na Fejsbuku.

Prema navodima ambasade, optužbe na račun ruskih diplomata u vezi sa navodnim nezakonitim aktivnostima, posebno protiv Slovačke Republike, apsolutno neosnovane.

„Odluku slovačke vlade teško je oceniti drugačije nego kao korak koji protivreči istorijski dobrim odnosima među narodima naših zemalja“, dodala je ambasada.

Premijer Slovačke Eduard Heger saopštio je u četvrtak da Bratislava proteruje tri službenika ruske ambasade. Kako je rekao, oni moraju da napuste teritoriju Slovačke u roku od sedam dana u skladu sa trenutnom geopolitičkom situacijom, kao i situacijom u Češkoj. Ranije je ministar spoljnih poslova Slovačke Ivan Korčok izjavio da će Slovačka preduzeti oštre korake kao podršku Češkoj.

Češka je prošle nedelje optužila Rusiju da je 2014. bila umešana u eksploziju na skladištu municije u selu Vrbjetice. Među osumnjičenima su nazvani Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov, za kojima je London raspisao poternicu u slučaju trovanja bivšeg oficira GRU Sergeja Skripalja.

Kremlj je ove optužbe nazvao nečuvenim i neosnovanim, a portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova opisala je situaciju kao „paradu ludila“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala