Rusija vraća trupe u svoje baze

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaRuska vojska u Kirgiziji
Ruska vojska u Kirgiziji - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
Pratite nas
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu objavio je da je završena provera vojske u Južnom i Zapadnom vojnom okrugu Rusije, jer su svi postavljeni ciljevi postignuti. Naložio je da se vojska vrati u stalne baze.
„Smatram da su ciljevi iznenadne provere u potpunosti postignuti. Vojska je pokazala sposobnost da osigura pouzdanu odbranu zemlje. S tim u vezi doneo sam odluku da se završe provere u Južnom i Zapadnom vojnom okrugu“, konstatovao je ministar koji je danas posetio Krim.

Takođe je dodelio zadatak Generalštabu, komandantima vojnih okruga i Vazdušno-desantnim snagama da isplaniraju i od 23. aprila započnu vraćanje trupa u baze, da izvrše detaljne analize i sumiraju rezultate iznenadne provere vojske.

Šojgu je takođe saopštio da je vojska Južnog vojnog okruga i Vazdušno-desantnih snaga uspešno rešila sve postavljene zadatke tokom vojnih vežbi koje su danas održane na Krimu.

„Danas je na poligonu 'Opuk' održana završna faza vojnih vežbi Južnog vojnog okruga i Vazdušno-desantnih snaga, koje su održane u okviru iznenadne provere borbene gotovosti. Vojska i snage uspešno su odradile čitav kompleks zadataka usmeren na osiguravanje vojne bezbednosti južnih granica Rusije“, istakao je Šojgu.

Vojne vežbe na Krimu pokazale su sposobnost Oružanih snaga Rusije da adekvatno odgovore na promene situacije u blizini granica zemlje, dodao je on.

Šojgu je istakao da su u vežbama korišćeni i obalski raketni sistemi „Bal“ i „Bastion“, savremene jurišne bespilotne letelice „Inohodec“, brzi patrolni čamci „Raptor“, kao i drugi najnoviji i perspektivni primerci naoružanja.

Povećana aktivnost NATO-a kod ruskih granica

NATO je značajno povećao aktivnost u blizini južnih granica Rusije, saopštio je Šojgu.

„Povećava se izviđačka aktivnost, kao i intenzitet i obim aktivnosti operativne pripreme“, rekao je Šojgu.

On je istakao da ruska vojska pažljivo prati akcije NATO-a u oblasti održavanja predstojećih vojnih vežbi „Branilac Evrope“.

Prema njegovim rečima, „jedna od glavnih koalicionih grupa snaga Alijanse raspoređuje se u crnomorskom regionu“.

„Trenutno u grčke luke stiže naoružanje, vojna i specijalna tehnika“, saopštio je ruski ministar.

Šojgu je izdao naređenje Oružanim snagama da budu spremne da momentalno reaguju u slučaju „nepovoljnog razvoja“ situacije u vezi sa vojnim vežbama NATO-a „Branilac Evrope“.

„Potrebno je nastaviti pratiti situaciju u regionu vojnih vežbi 'Branilac Evrope'. Budite spremni da momentalno reagujete u slučaju njenog nepovoljnog razvoja“, istakao je ministar.

NATO će u maju i junu održati najveće vojne manevre od vremena hladnog rata – „Defender Europe 2021“. Planirano je da se uvežbavaju odbrambene i ofanzivne akcije u istočnoj Evropi i u baltičkim zemljama. Aktivno će biti uključene Gruzija, Moldavija i Ukrajina.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala