Rusija: Siriji ukinuta prava u OZHO uz „uvrtanje“ ruku brojnim zemljama

© AP Photo / Peter DejongOZHO
OZHO - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
Pratite nas
Oduzimanje Siriji prava i privilegija u Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OZHO) učinjeno je uz pomoć falsifikovanja činjenica, ucena i „uvrtanja ruku“ brojnim zemljama, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri OZHO Aleksandar Šuljgin.

Prema njegovim rečima, Rusija smatra da je odluka Organizacije u pogledu Sirije politizovana.

„Na 25. konferenciji država-članica OZHO u Hagu, koja se privodi kraju, usvojena je antiruska rezolucija o ukidanju prava i privilegija Siriji. To znači da Damask gubi pravo glasa na sednicama najvišeg upravnog tela – konferencije. Damask ne može da bude izabran u izvršni savet organizacije, kao ni u druga pomoćna tela. Sirijcima će biti onemogućen pristup radnim mestima u tehničkom sekretarijatu“, objasnio je Šuljgin.

Prvi put se na haškoj platformi dešava da država-učesnica bude proglašena zlonamernim kršiteljem konvencije i da se protiv nje primenjuju sankcije, rekao je predstavnik Rusije.

„Pritom, to se postiže falsifikovanjem činjenica, masovnom propagandom, ucenom i 'uvrtanjem ruku' nekim zemljama u cilju obezbeđivanja potrebnih rezultata glasanja o odgovorajućim dokumentima. Na našu veliku žalost, to je ono u šta se pretvara OZHO. Sve navedeno se sprovodi uz napore SAD, Francuske, Velike Britanije i drugim zemalja koji ne prestaju da planiraju eliminisanje sa političke scene vlade sirijskog predsednika Bašara Asada, koju mrze“, naglasio je on.
Zgrada Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Hagu - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2021
Siriji se ukidaju prava i privilegije u OZHO; Rusija: Crni dan za organizaciju, stidimo se

Kako je rekao, protivnici zvaničnog Damaska uništavaju OZHO i vode organizaciju u propast svojim delovanjem u pogledu promovisanja geopolitičkih interesa.

Podsetimo, u Hagu se 20-22. aprila održava 25. sednica Konferencije država-članica OZHO. Tokom te sednice, Francuska je predstavila nacrt rezolucije koji predviđa suspendovanje prava i privilegija Siriji u organizaciji zbog navodnog kršenja Konvencije o zabrani hemijskog oružja.

Za nacrt rezolucije, čiji su autori Francuska i Velika Britanija, glasalo je 87 država od ukupno 136. Protiv je bilo 15, među njima i Rusija, dok su se od glasanja uzdržale 34 zemlje.

Moskva i Damask više puta su optuživale OZHO za pristrasnost u istrazi incidenata u Siriji i dovodile u pitanje zaključke tehničkog sekretarijata OZHO. Sirijske vlasti navele su da nikada nisu koristile hemijsko oružje protiv civila i terorista, a čitav hemijski arsenal zemlje uklonjen je iz Sirije pod kontrolom OZHO.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala