Rusija: Opasna nepromišljena podrška Evropske unije Češkoj

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Uđi u bazu fotografijaZastave EU i Rusije
Zastave EU i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
Pratite nas
Brisel bi trebalo da bude svestan posledica nepromišljene podrške otvoreno politizovanih koraka Praga prema Moskvi, ova politika je veoma opasna, navodi se u komentaru portparoka Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove.
„Nepromišljena podrška Evropske unije otvoreno politizovanim postupcima Praga vrlo je opasna, jer podstiče uverenost u nekažnjivost i stvara lažni osećaj svedozvoljenosti. Polazimo od činjenice da Evropska unija shvata posledice takve politike. Govoriti sa pozicije sile, koristiti jezik ultimatuma u ​​savremenoj diplomatiji nikome nije dozvoljeno“, istakla je Zaharova komentarišući izjave šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja o odlučnom odgovoru Evropske unije na dejstva ruskih obaveštajnih službi.

Zaharova je naglasila da Rusija ne sprovodi nikakva „subverzivna dejstva“ na teritoriji EU i u svetu uopšte.

„Naprotiv, zalagali smo se i nastavljamo da podržavamo bezbednost i stabilnost na zajedničkom evropskom kontinentu za Rusiju i zemlje Evropske unije. To se može postići samo uzajamnim poštovanjem, uvažavanjem međusobnih interesa, ravnopravnom i obostrano korisnom saradnjom“, dodaje se u komentaru.

Moskva smatra retoriku šefa evropske diplomatije nastavkom neprijateljske politike EU, dodala je portparolka.

„Umesto da detaljno razmotri uzroke incidenta u Češkoj pre sedam godina, Evropska unija se zapravo pridružuje neosnovanim optužbama čeških vlasti“, navela je portparolka Ministarstva.

Ona je istakla da je to još jedan „dokaz da je zloglasna evropska solidarnost postavljena iznad zdravog razuma i želje za utvrđivanjem istine. Kao i u slučaju onoga što se dešava u Ukrajini, Evropska unija nije u stanju da objektivno proceni situaciju“.

Borelj je ranije izjavio da podržava najnovije korake Praga prema Moskvi. On je dodao da će „subverzivna dejstva ruskih obaveštajnih službi protiv interesa i bezbednosti EU i njenih država-članica i dalje nailaziti na najjaču odlučnost, uključujući i na nivou Evropske unije, ukoliko bude potrebno“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala