Putinove poruke neće zaustaviti šakale /video/

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
Pratite nas
Ključne poruke ruskog predsednika Vladimira Putina iz godišnjeg obraćanja Federalnoj skupštini govore da su za Rusiju najvažnija unutrašnja pitanja, od nivoa medicine, životnog standarda stanovništva, zapošljavanja, demografskih podsticaja do ekonomije koja je baza za sve ostalo.

Važna je i poruka ruskog predsednika Zapadu da ne prelazi crvene linije Rusije ali, kako smatraju sagovornici Sputnjika, to neće zaustaviti Amerikance koji su kolovođe zapadne antiruske kampanje.

Nije slučajno što je težište u Putinovom govoru dato unutrašanjim prilikama zato što većina pretnji mogu doći Rusiji iznutra jer, kako konstatuje vojni ekspert, penzionisani general Mitar Kovač, Zapad godinama čini sve da sankcijama snizi socijalni prag u Rusiji i na osnovu toga dobije što više zagovornika promene vlasti u Rusiji. Konačni cilj je, kaže, da Zapad uz spoljne pritiske i pretnje Rusiju prekomponuje u skladu sa svojim interesima i domogne se njenih resursa.

Poruke Putina Zapadu

U tom svetlu, po njegovoj oceni, na mestu je i poređenje iz „Knjige o džungli“ koje je napravio Putin, pominjući da se kače za Rusiju šakali koji kruže oko tigra Šir Kana.

„Šakali su prepoznatljivi jer kroz istoriju su sve imperije ostavljale kao završni cilj da zagospodare resursima Rusije. To sada vidimo i sa SAD, pogotovu kad tamo dominira globalistička strateija gospodarenja svetom i rešavanje problema po njihovoj meri. SAD su u tom smislu instrumentalizovale regionalne organizacije poput EU i NATO, a  pokušavaju da što više upregnu evropske sankcije da budu upravo ti šakali koji će disati za vrat Rusiji kako bi je iscrpljivale u vojnom i ekonomskom smislu“, kaže Kovač, ističući da je dobro što Rusija uviđa da ne sme da poklekne u toj unutrašnjoj dimenziji.

Dopisnik Novosti iz Moskve Branko Vlahović upozorava, međutim, da ni poruke Vladimira Putina neće zaustaviti Amerikance koji su glavni dirigenti trenutne zapadne kampanje protiv Rusije ali će oni makar biti svesni da će Moskva reagovati na eventualne provokacije.

Amerikanci glavni organizatori pučeva

Vlahović skreće pažnju i na još jedan važan momenat iz Putinovog govora – da je otvoreno optužio Amerikance da su glavni organizatori pučeva, od Ukrajine, Venecuele do Belorusije.

„Bez ozbira što Amerikanci tvrde da nemaju nikakve veze s onim što se događa u Belorusiji u njihovu priču može da poveruje samo naivan. Oni su ti koji organizuju revolucije i plaćaju organizatore tih događaja“,ističe on povodom skandala sa privođenjem beloruskih opozicionara zbog planova za oružani prevrat i likvidaciju predsednika Lukašenka.

Objašnjavajući kako je moguće da se na Zapadu prave da se ništa neobično ne dešava u Belorusiji, iako postoji snimak na kom uhapšeni Belorusi govore o svojim namerama, Vlahović kaže da Zapad preko svojih moćnih medijskih kanala ima monopol na istinu, a „onog ko veruje da sunce izlazi na Zapadu teško je ubediti  da je istina drukčija od onog kako govore Rojter i Si-en-en“.

Kovač ukazuje da je važan adut Rusije u sučeljavanju sa Zapadom nadmoć u savremenim tipovima naoružanja.

„Rusija je na vreme uradila procene stanja bezbednosti i već prethodnih decenija angažovala naučni potencijal da napravi korak ispred moći Zapada, pogotovu u strateškom naoružanju. Zato se govori o modernizaciji nuklearne trijade a to je omogućeno izgradnojm novih raketa za sve borbene platforme, na kopnu, u vodi i vazduhu“, konstatuje vojni ekspert, podsećajući da će do kraja godine 88 odsto nuklearnih projektila Rusije biti modernizovano.

Kovač napominje da su toga vrlo dobro svesni pojedini zapadni stratezi i političari, pa i vojnici koji često iznose realne procene da je Rusija danas u velikoj prednosti – od pet, sedam i više godina. To, kako kaže, odvraća one koji pomišljaju da uđu u neku avanturu u Ukrajini, gde je već mesecima napeto u Donbasu.

Važno završiti Severni tok 2

Vlahović se slaže da se niko ne bi usudio da ratuje sa Rusima.

„Amerikanci kao kolovođe cele te kampanje svesni su da ne mogu da pobede Rusiju u ratu ali oni prave sasvim drugu igru, pokušavaju da prave posredne pritiske na Rusiju na glavnim segmentima gde zarađuje najviše novca, a to su nafta i gas. Nemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je, recimo, da Nemci ne odustaju od Severnog toka 2, ali prvi put Amerikanci pokušavaju da prave pretnje, ne samo Rusima nego i kompanijama koje tamo rade“, primećuje Vlahović, dodajući da američka metoda lomljenja Rusije sada nije vojna nego ekonomska.  Zato je, uveren je, za Rusiju sada važno da se završi Severni tok 2, što bi bila njena velika pobeda.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala