Putin: Rusija realizuje zadatak smanjenja emisije štetnih gasova, neophodna saradnja svih

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
Pratite nas
Rusija realizuje zadatak smanjenja emisije štetnih gasova, za očuvanje klime potrebini su zajednički napori čitave međunarodne zajednice, ocenio je predsednik Rusije Vladimir Putin na samitu o klimi koji su organizovale Sjedinjene Države.
„Juče sam se obratio Federalnoj skupštini kao i sve godine, i jedan od najvažnijih zadataka u kontekstu socijalno-ekonomskog razvoja zemlje postavljen je zadatak kvalitativnog ograničenja obima emisije štetnih gasova do 2050. godine u Rusiji. Bez obzira na veličinu Rusije, osobenosti geografije, klime i strukturu privrede, taj zadatak je moguće realizovati“, rekao je Putin na samitu koji se održava u on-lajn formatu.

On je naveo i podatak da je Rusija i poređenju sa 1990. godinom u značajnoj meri smanjila emisiju štetnih gasova u odnosu na druge zemlje.

„Emisije su smanjene dva puta, sa 3,12 milijardi tona ekvivalenta CO2 na 1, 6 milijardu tona. To je rezultat kardinalnih promena u ruskoj industriji i energetici koje se sprovode u poslednjih 20 godina“ naglasio je ruski lider.

On je dodao i da je Rusija spremna da predloži čitav spektar zajedničkih projekata i da razmotri preferencije za inostrane kompanije koje su spremne da ulažu u čiste tehnologije.

Naglasio je da je neophodna efikasna i sveobuhvatna saradnja na planu monitoringa obima emisija štetnih gasova.

„Rusija je iskreno zainteresovana za aktivizaciju međunarodne saradnje kako bi se našla efikasna rešenja za problem klimatskih promena, kao i svih drugih“, rekao je on. Globalni razvoj treba da bude ne samo „zelen“ nego i održiv za sve zemlje.

Zanimljivo je i da je Putin uključen u direktan prenos samita pre predviđenog vremena odnosno dok je još istupao francuski predsednik Emanuel Makron.

Samit se održava na Dan planete zemlje.

Kako je ranije saopštila Bela kuća američki predsednik Džozef Bajden pozvao je na dvodnevni virtuelni skup 40 svetskih lidera.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala