Pritisak se nastavlja: PSSE poziva Rusiju da oslobodi Navaljnog

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaPoslanici na plenarnom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope
Poslanici na plenarnom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
Pratite nas
Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) usvojila je rezoluciju u kojoj poziva Rusiju da oslobodi blogera Alekseja Navaljnog i da mu pruži svu neophodnu medicinsku pomoć. Šef ruske delegacije u PSSE Petar Tolstoj poručuje da Rusija neće izvršavati odluke skupštine o Navaljnom, ocenivši ih kao pokušaje mešanja.
„Skupština poziva Rusku Federaciju da u skladu sa odlukom Komiteta ministara Saveta Evrope i privremenom merom koju je usvojio Evropski sud za ljudska prava, odmah oslobodi Navaljnog, u svakom slučaju, do sledećeg sastanka Komiteta ministara u junu 2021. godine“, navodi se u rezoluciji, koju je podržalo 105 glasova, 26 je istupilo protiv, a 11 je uzdržano.

Prema rasporedu objavljenom na sajtu Saveta Evrope, novi sastanak je planiran za period od 7. do 9. juna.

PASE poziva da se Navaljnom pruži „sva neophodna medicinska pomoć, uključujući pregled i lečenje kod izabranog lekara, da se osigura potpuno poštovanje njegovih prava u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i unutrašnjim zakonodavstvom“.

Skupština sa zabrinutošću konstatuje da se zdravstveno stanje Navaljnog značajno pogoršalo nakon njegovog hapšenja.

„Primećuje se da je zatvorska medicinska služba dijagnostikovala kod Navaljnog višestruke diskus hernije i da je nezavisni medicinski stručnjak rekao da je trenutno lečenje Navaljnog u zatvorskoj medicinskoj službi, koje Navaljni u velikoj meri odbija, 'kontra indikativno, nepoželjno i neefikasno' i da može izazvati druge ozbiljne probleme sa zdravljem“, navodi se u rezoluciji.

Takođe se navodi da zahtevi Navaljnog da ga pregleda izabrani lekar nisu ispunjeni, zbog čega je bloger proglasio štrajk glađu 31. marta.

PASE predlaže Evropskom komitetu za sprečavanje mučenja da izvrši kontrolnu posetu zatvoru u kome boravi Navaljni i poziva Rusiju da dozvoli objavljivanje bilo kakvih izveštaja nakon te posete.

U dokumentu se ističe da će PASE nastaviti da pažljivo prati situaciju sa Navaljnim.

Rusija neće izvršavati politizovane odluke

Nakon toga se oglasio šef ruske delegacije u PASE, zamenik predsednika Državne dume Rusije Petar Tolstoj, koji je rekao da Rusija neće izvršavati politizovane odluke PASE o Navaljnom, jer one krše ruski zakon, protivreče ruskom Ustavu.

On je podsetio evropske kolege da je Aleksej Navaljni optužen za prevaru.

„Pokušaji Zapada da izvrši uticaj na Rusiju korišćenjem institucija Saveta Evrope su neuspeli. Rusija neće izvršavati politizovane odluke Evropskog suda za ljudska prava, ni PASE, jer oni krše ruski zkakon, protivreče našem Ustavu i odlukama ruskog suda. To je još jedan otvoreni pokušaj mešanja u unutrašnje stvari Rusije“, rekao je Tolstoj.

On je istakao da, usvajanjem politizovanih rezolucija poput odluke o Navaljnom, PASE prestaje da bude „savest Evrope“ i pretvara se u marionetski instrument sankcionog pritiska u rukama SAD.

Ranije je Navaljni, koji služi kaznu u zatvoru u Vladimirskoj oblasti, objavio štrajk glađu sa zahtevom „da se ispoštuje zakon i da se omogući poseta izabranog lekara“. Kako je naveo, njegovo zdravstveno stanje se pogoršalo. 

Komisija lekara zatvora №33 u kojoj služi kaznu odlučila je pre dva dana da ga prebaci u zatvorsku bolnicu.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala