Porfirije: Sa Krivokapićem postignuta saglasnost o Ugovoru Crne Gore i SPC

© Foto : Poglavar SPC patrijarh srpski PorfirijePoglavar SPC patrijarh srpski Porfirije
Poglavar SPC patrijarh srpski Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
Pratite nas
Patrijarh srpski Porfirije izjavio je da je postignuta saglasnost sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem oko potpisivanja Temeljnog ugovora između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, kao i da je načelno dogovoreno da posle vaskršnjih praznika ode u Crnu Goru i potpiše taj dokument.

Porfirije je istakao da je duboko uveren da će potpisivanje Temeljnog ugovora, na osnovu kog će se regulisati odnos države prema SPC u Crnoj Gori, ali i odnos crkve prema državi, staviti tačka na nesporazume po tom pitanju.

Napomenuo je da u vezi sa sadržajem ugovora nema ništa tajno, s obzirom da se pregovori o tome vode već godinama, kao i da će sadržaj Temeljnog ugovora biti dostupan svima.

„Hvala Bogu, mi smo postigli saglasnost sa premijerom Crne Gore oko temeljenog ugovora koji crkva treba da potpiše sa državom Crne Gore i ja sam potpuno siguran da ćemo mi uskoro doći do potpisivanja tog ugovora“, rekao je za Tanjug patrijarh.

Patrijarh kaže da postoje razne medijske spekulacije i kontradiktorni glasovi koji stižu do SPC, ali da ništa od toga nije osnovano.

„Mislim da ćemo veoma brzo, na radost svih pravoslavnih hrišćana i svih članova SPC u Crnoj Gori, potpisati taj ugovor što će biti konačno jedini ugovor koji nedostaje na planu odnosa crkve i države ili države i verskih zajednice u Crnoj Gori“, rekao je patrijarh Porfirije.

Kada je reč o samom činu potpisivanja dokumenta, patrijarh kaže da još nisu usaglašeni i dogovoreni detalji kada će to tačno biti, ali da će sa velikom radošću otići u Crnu Goru.

„Mislim u najskorije vreme, sada dolaze vaskršnji praznici i kada prođu, u direktnom kontaktu sa premijerom ćemo se lako dogovoriti“, naveo je poglavar SPC.

Dodaje da je to načelan dogovor, kao i da misli da je logično da on potpiše taj dokument.

„Duboko sam uveren da će potpisivanje temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore staviti tačku na nesporazume koje susrećemo i u javnosti i u političkim kontekstima, a smatram da zapravo uopšte nije ni bilo potrebno da dođe do bilo kakvih tenzija i nesporazuma, s obzirom da tu vrstu ugovora potpisuju sve države, naročito u Evropi, sa crkvama i verskim zajednicama“.

Na pitanje kako tumači to što je predsednik Crne Gore Milo Đukanović rekao da se potpisivanje Temeljnog ugovora vodi u zakulisnoj proceduri i da taj proces nije dovoljno transparentan, patrijarh Porfirije kaže da nije upoznat sa tom izjavom, ali da svako može da ima svoje viđenje svega što se dešava.

„Što se tiče ugovora, ništa nije ni skriveno, niti je tajno i ti pregovori i razgovori se vode već godinama. U krajnjoj liniji, sadržaj tog ugovora biće dostupan svakome. Na osnovu tog ugovora će se regulisati odnos države prema SPC u Crnoj Gori, ali i odnos crkve prema državi. Ne razumem formulaciju gospodina (crnogorskog) predsednika, a verujem da i on razume da tu ne postoji nikakav problem“, naveo je patrijarh.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala