Nemački ministar spoljnih poslova poručio iz Prištine: Prekrajanje granica je opasno

© AFP 2023 / FABRICE COFFRININemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas
Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas izjavio je da će tokom narednih nedelja na Kosovo stići 100.000 vakcina i dodao da je dijalog sa Srbijom važno pitanje na evropskom putu Kosva, uz ocenu da je tema prekrajanja granica opasna za region.

Mas je tokom konferencije za medije, nakon sastanka sa predsednicom takozvanog Kosova Vjosom Osmani, naglasio i da će se Nemačka aktivno založiti za što skoriju realizaciju liberalizacije viznog režima za građane Kosova.

"Razgovarali smo o vizama, rekao sam predsednici da je nemačka vlada sve ispunila i da treba da dođe do liberalizacije. Ovde nije reč o ispunjavanju kriterijuma već da EU ispuni obećanje", poručio je Mas.

Mas je takođe rekao da je sa Osmanijevom razgovarao o priznavanju vozačkih dozvola i naglasio je da će to pitanje biti rešeno u kratkom roku.

Dijalog sa Srbijom Mas je naveo kao glavno pitanje Kosova na evroatlantskom putu i dodao da se ništa ne može rešiti prekrajanjem mapa.

"Želim da jasno podvučem da se problemi ne mogu crtanjem mapa. To smatramo ne samo nerealnim, već i opasnim. Takođe smatramo opasnim i da se razgovara o ovome. Srećan sam što je to brzo stavljeno u fioku i deo je prohodne datoteke", dodao je Mas.

Mas je ocenio i da bi dijalog Kosova i Srbije trebalo da se završi uzajamnim priznavanjem, istovremeno naglašavajući da u procesu dijaloga treba da postoje kompromisi do konačnog rešenja.

"Naravno, priznavanje Kosova biće jedan od elemenata rešenja, u suprotnom neće biti realizovano. Normalno je da u dijalozima moraju da postoje kompromisi. Ne želim da crtam crvene linije, ali znam da će, s druge strane, zbog istorijskih okolnosti to biti teško i ne želim da dodatno opterećujem proces", izjavio je Mas.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala