Lideri Donbasa spremni za sastanak sa Zelenskim na kontakt liniji, Ukrajina odbija pregovore

© Sputnik / Olesя Potapova / Uđi u bazu fotografijaUlaz u Stanicu Lugansk na liniji dodira u Donbasu
Ulaz u Stanicu Lugansk na liniji dodira u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
Pratite nas
Lider samoproglašene Luganske i Donjecke Narodne Republike Leonid Pasečnik i Denis Pušilin izjavili su da su spremni da se sastanu sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim na kontakt liniji u Donbasu.
„Spreman sam da se sretnem u bilo kojoj tački kontakt linije, upravo one linije koja preko noći može postati ‘crvena’ i tada će biti kasno za razgovor. Gde? Bilo gde: kod Sčastja, Stanice, Zolotoja... Ako postoji iskrena želja za mirom, mesto će se naći!“, rekao je Pasečnik za Sputnjik.

I šef samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin pozvao je ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da održe razgovore na kontakt liniji u Donbasu.

„Pozivam vas, gospodine Zelenski, da ne pozivate lidere trećih zemalja na kontakt liniju, već bolje da sami odete tamo na iskren i otvoren razgovor s nama“, rekao je Pušilin u video-poruci predsedniku Ukrajine, koja je objavljena na njegovom zvaničnom sajtu.

On je dozvolio i mogućnost pregovora u onlajn formatu.

On je Zelenskom predložio da se „ne skriva u žbunju na drugoj liniji odbrane“, već da smogne snage i dođe do najužarenijih tačaka – u rejone sela Staromihajlovka, Opitno, Vesjolo, Zajcevo i Aleksandrovke.

„Ako ipak nemate hrabrosti da posetite kontakt liniju lično, Leonid Ivanovič (Pasečnik) i ja smo spremni za onlajn debate sa vama“, dodao je Pušilin.

Ukrajina odbija pregovore sa DNR/LNR

Ukrajina neće pregovarati sa samoproglašenim republikama Donbasa, izjavio je savetnik kijevske delegacije Trilateralne kontakt grupe za Donbas i savetnik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič.

„Naša pozicija je principijelna i sastoji se u činjenici da neće i ne može biti pregovora sa takozvanim ‘LNR’ i ‘DNR’ čak ni u zamišljenom prostoru. Ali (predsednik Rusije Vladimir) Putin je danas učinio vrlo zanimljivu stvar: zapravo je odbacio Minske sporazume. Rekao je ‘sa republikama LNR/DNR’, koje Rusija nikada ranije nije priznala. Naravno, ovo je lapsus, ali taj lapsus suspenduje Minske sporazume. Ako ćemo da cepidlačimo, to je verbalni izlazak iz Minskih sporazuma“, rekao je Arestovič za televiziiju „Ukrajina 24“.

Ranije je Zelenski u video-poruci pozvao predsednika Rusije Vladimira Putina da se sastanu u Donbasu.

Predsednik Rusije odgovorio je da sa ukrajinskim liderom u bilo kom trenutku u Moskvi može da razgovara o bilateralnim odnosima, međutim, ukoliko Zelenski želi da razgovara o pitanjima Donbasa, treba prvo da se sastane sa rukovodstvom Donjecka i Luganska, a tek posle sa predstavnicima trećih zemalja, uključujući i Rusiju.  

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala