„Kijev želi da sahrani Minske sporazume“: Počeo sastanak Putina i Lukašenka

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Belorusije i Rusije, Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin
Predsednici Belorusije i Rusije, Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
Pratite nas
Belorusija se ne meša u proces regulisanja situacije u Ukrajini, već je samo stvorila uslove organizovanjem platforme za to, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa beloruskim kolegom. Aleksandar Lukašenko je istakao da želja Kijeva da premesti platformu iz Minska „govori o nameri da sahrani Minske sporazume“.

Predsednici su započeli sastanak razgovorom o bilateralnoj saradnji. Ruski predsednik saopštio je da namerava da razgovara sa beloruskim kolegom o teškim pitanjima, ali je u isto vreme primetio da se bilateralna saradnja uspešno razvija.

„Poštovani Aleksandre Grigorjeviču, drago mi je što Vas vidim. Događaja je mnogo, život ide svojim tokom. Ali imamo i fundamentalne stvari koje se tiču bilateralne saradnje, a imamo o čemu da razgovaramo i u multilateralnom formatu. Ali na početku, bez obzira na teška pitanja koja ćemo danas verovatno razmotriti, želeo bih da primetim da se naši odnosi razvijaju uspešno“, izjavio je Putin na sastanku sa Lukašenkom.

Državna zastava na zgradi Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2020
Ukrajina vidi pretnju u saradnji Belorusije i Rusije

Putin je rekao da je uprkos pandemiji virusa korona i izvesnom smanjenju obima robne razmene, „on i dalje veoma značajan“ - 29,5 milijardi dolara.

„Uveren sam da će sve biti vraćeno na isti nivo, za to postoje svi uslovi“, dodao je Putin.

Rad na integracionim procesima u okviru Savezne države teče efikasno, uključujući i između specijalnih službi, izjavio je predsednik Rusije na početku pregovora.

„U celini, rad se dobro odvija u svim pravcima, naši timovi rade veoma efikasno. Imam u vidu i vladin i administrativni tim, ali evo, kao što sada vidimo, i tim specijalnih službi“, rekao je Putin.

Predsednik je dodao da „na polju vojno-tehničke saradnje dolazi do produbljivanja kooperacije, a na polju bezbednosti u najširem smislu te reči“.

Pregovaračka platforma za Donbas

Govoreći o pregovaračkoj platformi za Donbas, Putin je istakao da je „Belorusija samo obezbedila platformu i uopšte se ne meša u proces regulisanja situacije u Ukrajini“.

Razmena zarobljenika između samoproglašenih republika Donbasa i Kijeva  - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2021
Lugansk: Stav Kijeva o premeštanju pregovaračke platforme iz Minska ─ nespremnost za dijalog

„Ta zemlja je jednostavno stvorila uslove za one koji žele da traže rešenje problema“, rekao je Putin.

Prema rečima Lukašenka, pregovaračku platformu za Donbas moguće je promeniti samo uz saglasnost svih strana.

„Ako vam se ne sviđa, može da se odabere bilo koja druga zemlja, ali treba da se ima na umu da mora postojati konsenzus onih koji su to nekad predložili. Odnosno ako se Putin, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i drugi koji su uključeni u to pitanje slažu u tom pogledu, naravno da će grupa raditi negde drugde“, objasnio je beloruski lider.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko doputovao je u Moskvu na sastanak sa ruskim liderom. Kako je ranije saopštio portparol Kremlja Dmitrij Peskov sastanak dvojice lidera bi mogao trajati večeras do kasno.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala