Evropska komisija ocenila perspektive kolektivnog proterivanja ruskih diplomata

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBrisel
Brisel - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
Pratite nas
Proterivanje diplomata je odluka svake države Evropske unije (EU), saopštio je predstavnik Evropske komisije na brifingu u Briselu, odgovarajući na pitanja o kolektivnom proterivanju ruskih diplomata u znak solidarnosti sa Češkom.
„Odluke o takvim merama, kao što je proterivanje diplomata, je individualna odluka svake države EU“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, EU razmatra sve aspekte odnosa sa Rusijom, pa i probleme u češko-ruskim odnosima. On je podsetio da su zemlje EU u izjavi šefa evropske diplomatije zajednički izrazile podršku i solidarnost sa Češkom i spremnost da preduzmu odgovarajuće mere.

„Nismo doneli nikakvu odluku na sastanku ministara spoljnih poslova 19. aprila, ali diskusije se nastavljaju. Ne želim da predviđam buduće akcije država", zaključio je predstavnik Evropske komisije.

Podsetimo, premijer Češke je 17. aprila saopštio da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata. Moskva je, kao odgovor, 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglasila za persone non grata.

Prag - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
Pucanj u prazno: Nedopustivo postavljati ultimatume Rusiji

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije naglasilo je da su izjave o umešanosti ruskih specijalnih službi u eksploziju apsurdne, neutemeljene i umišljene. SAD-e i evropske zemlje stoje iza proterivanja ruskih diplomata iz Praga i na ovaj način pokušavaju da reše sopstvene unutrašnje probleme.

Ministar spoljnih poslova Češke Jakub Kulganek je 21. aprila postavio ultimatum Moskvi, rekavši da sve proterane diplomate iz Rusije moraju da vrate do podneva nazad u rusku prestonicu, inače će se broj zaposlenih u ambasadi Rusije u Pragu smanjiti i svesti na isti broj kao u češkoj ambasadi u Moskvi.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova predložila je Pragu da ostavi ultimatume za komunikaciju unutar NATO-a i dodala da je „takav ton neprihvatljiv za Rusiju“.

Predstavnik NATO-a je saopštio da je Alijansa u potpunosti solidarna sa Pragom i ove nedelje namerava da razgovara sa češkim ministrom spoljnih poslova o situaciji u odnosima Češke i Rusije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala