Dodik: Jasenovac, strašno mesto našeg naroda i našeg postojanja

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik na otvaranju izložbe o Jasenovcu u Istorijskom muzeju Srbije
Milorad Dodik na otvaranju izložbe o Jasenovcu u Istorijskom muzeju Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
Pratite nas
Jasenovac je strašno mesto našeg života, našeg naroda, našeg postojanja i zato je veoma važno u svakoj prilici, da se okupimo u kolektivnom pamćenju i da generacijama prenosimo da je naša borba imala smisla, poručio je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je na otvaranju izložbe „Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja“ u Istorijskom muzeju u Beogradu, rekao da reč Jasenovac u njemu budi tužne priče iz detinjstva i zavičaja na Potkozarju.

„To je najstravičnija reč mog detinjstva i života, koja asocira na mnoge znane i neznane, stradanja i priče koje sam slušao kao dečak u nemogućnosti da shvatim da je tako nešto uopšte moguće“, rekao je Dodik.

Izložba „Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja“ u Istorijskom muzeju Srbije. - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
Otvorena izložba posvećena jasenovačkim mučenicima /foto, video/

Jasenovac, koji je odneo preko pola miliona života jevrejskih, srpskih i romskih, kao i onih koji nisu bili lojalni tadašnjem režimu - antifašista, svakako su dokaz da su na planeti zemlji živeli monstrumi koji su odlučili da istrebe jedan celi narod, istakao je Dodik.

On su odlučili da jednu trećinu pokrste, jednu trećinu da pobiju i jednu trećinu da rasele.

Tek te, kazao je, 1945. godine hiljadu zatočenika se odlučilo na proboj, jer su znali da ako ostanu niko neće preživeti, a ovako ih je ostalo njih oko sto, koji su smogli snage da izdrže i da nam prenesu svoja sećanja.

Istakao je da je režim koji je vladao nakon rata onemogućio da se sazna istina o Jasenovcu, ona je sakrivena i samo retki preživeli su mogli da o tome pričaju.

Najstravičnijim je ocenio to što je nakon te 1945. arhiva, koju je vodila jedna žena (Diana Budisavljević) koja je spasavala decu iz logora, pokupljenja od tadašnje Udbe u Zagrebu i zauvek je izgubljena.

© Sputnik / Lola ĐorđevićIzložbu su otvorili patrijarh Porfirije, predsedavajući predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Dodik: Jasenovac, strašno mesto našeg naroda i našeg postojanja - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
Izložbu su otvorili patrijarh Porfirije, predsedavajući predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić
© Sputnik / Lola ĐorđevićNa izložbi su prikazani radovi monahinje Marije iz manastira u Jasenovcu
Dodik: Jasenovac, strašno mesto našeg naroda i našeg postojanja - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
Na izložbi su prikazani radovi monahinje Marije iz manastira u Jasenovcu

Tako se, dodao je, i tadašnja vlast pridružila sakrivanju jasenovačkog zločina.

Dodao je i da je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem dogovorio da se u mestu Gradina, najvećem stratištu, izgradi monumentalni spomen park, koji će obeležiti taj period stradanja.

Osvrnuvši se na izložbenu postavku, Dodik je rekao da svaka od ovih slika pored napora umetnika pokazuje i asocira na tugu i stradanje koje je bilo bezrazložno.

„Žal i tuga ostaje i u ovom vremenu“, rekao je Dodik.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala