Češki ambasador: Za sada nastavljam da radim u Moskvi

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
Pratite nas
Ambasador Češke u Rusiji Viteslav Pivonka bio je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nakon odluke Praga da protera još 70 ruskih diplomata, a posle sastanka je izjavio da za sada nastavlja da obavlja svoju dužnost.

Ambasador je u Ministarstvu proveo tačno 33 minuta a novinarima po izlasku rekao da je dobio „zvanični odgovor“ ruske strane, ne precizirajući šta to konkretno znači.

Ocenio je i da će proces rešavanja pitanja na relaciji Moskva-Prag potrajati, ali da u tom kontekstu očekuje nove sastanke.

Prethodno je Ministarstvo spoljnih poslova Češke odlučilo da broj zaposlenih u ambasadi Rusije u Pragu do kraja maja izjednači sa brojem zaposlenih u češkom predstavništvu u Rusiji, što znači da bi iz Praga moglo biti proterano 70 zaposlenih u ruskoj ambasadi.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2021
Zaharova Pragu: Ultimatume ostavite za diskusije u NATO, sa nama takav ton nedopustiv

Podsetimo, premijer Češke Andrej Babiš 17. aprila je saopštio da je Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata. Takođe, policija Češke objavila je poternicu za državljanima Rusije Aleksandrom Petrovom i Ruslanom Boširovom koje London optužuje da su odgovorni za trovanje bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

Sledećeg dana objavljene su recipročne mere Rusije. Ambasador Češke u Moskvi Viteslav Pivonka pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde je obavešten da je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglašeno za persone non grata i da oni moraju da napuste Rusiju u roku od 24 sata.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da su izjave o umešanosti ruskih obaveštajnih službi u eksploziju u Vrbjetici apsurdne, neosnovane i izmišljene.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala