Češka proteruje još 70 radnika ruske ambasade

© REUTERS / DAVID W CERNYRuska zastava na automobili ispred Ministarstva spoljnih poslova Češke u Pragu
Ruska zastava na automobili ispred Ministarstva spoljnih poslova Češke u Pragu - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Češke odlučilo je da broj zaposlenih u ambasadi Rusije u Pragu do kraja maja izjednači sa brojem zaposlenih u češkom predstavništvu u Rusiji, što znači da bi iz Praga moglo biti proterano 70 zaposlenih u ruskoj ambasadi.
„Ograničavamo broj diplomata u ruskoj diplomatskoj misiji u Pragu u skladu sa stanjem (osoblja) naše ambasade u Moskvi. Ova odluka stupa na snagu danas. Ruska strana dobila je rok za opoziv svojih ljudi (iz Češke) do kraja maja“, izjavio je ministar spoljnih posova Češke Jakub Kulganek.

Prema navodima češkog Ministarstva, od utorka osoblje ruske ambasade u ovoj zemlji čini 27 diplomata i 67 tehničkih lica, a češke ambasade u Rusiji – pet diplomata i 19 tehničkih lica.

Tako bi iz ambasade Rusije u Pragu potencijalno mogli biti proterani još 22 diplomata i 48 tehničkih lica (ukupno 70 osoba). Kulganek je ranije izjavio da će Prag morati da napusti oko 60 Rusa da bi se izjednačio broj zaposlenih.  

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2021
Zaharova Pragu: Ultimatume ostavite za diskusije u NATO, sa nama takav ton nedopustiv

Češki ministar je dodao i da postupci čeških vlasti u vezi sa proterivanjem ruskih diplomata nisu usmereni protiv naroda Rusije.

„Ne želim da nepotrebno dižem tenzije bez potrebe, na kraju krajeva, to nije uloga ministra spoljnih poslova, ali Češka je suverena zemlja i ponašaće se upravo tako. To nije usmereno protiv ruskog naroda, to je reakcija na aktivnosti ruskih obaveštajnih službi na našoj teritoriji. To nije protiv običnih Rusa koji žive, uče i rade u našoj zemlji“, objasnio je Kulganek.

Premijer Češke Andrej Babiš 17. aprila je saopštio da je Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata. Takođe, policija Češke objavila je poternicu za državljanima Rusije Aleksandrom Petrovom i Ruslanom Boširovom koje London optužuje da su odgovorni za trovanje bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

Sledećeg dana objavljene su recipročne mere Rusije. Ambasador Češke u Moskvi Viteslav Pivonka pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde je obavešten da je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglašeno za persone non grata i da oni moraju da napuste Rusiju u roku od 24 sata. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da su izjave o umešanosti ruskih obaveštajnih službi u eksploziju u Vrbjetici apsurdne, neosnovane i izmišljene.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala