Češka bi mogla proterati oko 60 ruskih diplomata

© Depositphotos.com / Jag_czPrag
Prag - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
Pratite nas
Češka bi mogla proterati „oko 60“ zaposlenih u ruskoj ambasadi u Pragu, ukoliko Rusija danas do podneva ne odluči da vrati u Moskvu češke diplomate koje je proglasila personama non grata, rekao je ministar spoljnih poslova Češke Jakub Kulganek u intervjuu koji je objavljen u listu „Lidove novini“.
„To bi bilo otprilike 60 ljudi (zaposlenih u ambasadi Rusije). Cilj je da taj broj zaposlenih u ruskoj ambasadi odgovara trenutnom broju zaposlenih u našoj ambasadi u Moskvi“, rekao je ministar.

Kako bi reagovali na incident u Vrbjetici, Ministarstvo spoljnih poslova Češke konsultuje se sa Velikom Britanijom i Holandijom „u vezi sa njihovim iskustvom kako su te zemlje postupale u slučajevima udara rakete u avion na letu MH17 iznad Ukrajine ili trovanja ruskog agenta Sergeja Skripalja u britanskom Solzberiju“.

Kada je reč o mogućoj nadoknadi štete od eksplozije u Vrbjetici, ministar je istakao da češka strana razmatra različite mogućnosti.

Podsetimo, premijer Češke je 17. aprila saopštio da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata.

Sledećeg dana ambasador Češke u Moskvi Viteslav Pivonka pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde je obavešten da je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglašeno za persone non grata i da oni moraju da napuste Rusiju u roku od 24 sata.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala