Milijarder iz Katara je odbio američki novac i – imao je „debele“ razloge za to

© AP Photo / Michel EulerNaser El-Kelaifi
Naser El-Kelaifi - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2021
Pratite nas
Pari Sen Žermen, koji predvodi milijarder Naser El-Kelaifi, nije bio deo priče koja je šokirala fudbalski svet, što je mnoge iznenadilo i navelo da se sa pravom pitaju kako je to moguće, kada Parižani ispunjavaju sve kriterijume da uđu u vrzino kolo s bogatima i moćnima. Ali...

Računica je jednostavna – glavni operativac kluba Naser El-Kelaifi ne može da sedi na dve stolice, ne sme, ustvari ne treba mu da se kocka s američkim milijardama koje se nude najmoćnijim evropskim klubovima, s obzirom na to da je prvi čovek „svetaca“ u Izvršnom odboru UEFA, kao i da je u komitetu za organizaciju Mundijala u Kataru 2022. godine.

I to nije sve! El-Kelaifi je vlasnik televizije „Bein Sport“ koja emituje Ligu šampiona, pa kada se sve to sabere, jasno je zbog čega je PSŽ ko pas veran Evropskoj kući fudbala (UEFA).

​Jednostavno, to što američka finansijska korporacija Džej Pi Morgan Čejs maše s budžetom od 5,25 milijardi, čime je privukla 12 velikih klubova (šest iz Engleske, po tri iz Italije i Španije), nije moglo da natera Kelaifija i PSŽ da se daju među „odmetnike“ evropskog fudbala.

Jer Kelaifijevo bogatstvo je ogromno, on je predsednik „Katar Sports Investments grupe“ i lako je zaključiti da ne želi da ugrozi sopstveni interes u UEFA, kao i u organizaciji Svetskog prvenstva koje će naredne godine biti održano u njegovoj rodnoj zemlji, zarad američkih dolara.

Aleksandar Čeferin - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2021
„Gde ste bili kada su dominirale Zvezda i Steaua?“

Ono što je takođe interesantno, jeste da se osnovači Evropske Superlige, ograđuju da Pari Sen Žermen nisu (još) ni kontaktirali da bude deo novoformiranog elitnog društva.

Florentino Peres, predsednik Reala, je dao prilično iznenađujuć odgovor na pitanje zbog čega su PSŽ, Bajern Minhen i Borusija Dortmund odbili da se priključe Superligi.

„Zato što Pari Sen Žermen nismo još ni pozvali, a s Bajernom i Dortmundom nismo ni razgovarali. Trenutno je u Superligi 12 osnivača, a želimo da bude 15 fiksnih klubova. Nije istina da će Superliga biti odložena zato što nam se nisu pridružili Bajern i PSŽ. To je gomila s*anja“, odbrusio je novinarima Peres.

I kada se sve sabere i oduzme jasno je da će Kelaifi ostati dosledan prvobitnoj odluci i da PSŽ, klub u vlasništvu imućne porodice Al Tani, ostaje veran UEFA i postojećoj Ligi šampiona, što je potpuno logično zbog moći i bogatstva koje poseduje.

A nagrada za lojalnost „svecima“ i Kelaifiju mogla bi da stigne već u petak kada bi Evropska kuća fudbala mogla da izbaci iz tekuće sezone polufinaliste „odmetnike“ Real Madrid, Mančester siti i Čelsi, što bi značilo, da ukoliko ne ulete zamene Bajern, Porto i Dortmund koji su eliminisani u četvrtfinalu, „ušati pehar“ ide pravo u ruke Nejmaru, Mbapeu i ostali pariskim zvezdama.

Takav scenario nije izvestan, s obzirom na to da je Superliga suspendovana, zbog odluke najpre engleskih klubova da ne učestvuju u tom projektu, nakon burnih reakcija iz Vlade Velike Britanije i UEFA. 

► Žestoka reakcija UEFA na „nož u leđa“

► Slovenac nije birao reči za „bivšeg“ kuma: „Branio sam ratne zločince, ali ovo nikada niste videli“

► Premijer Velike Britanije objavio rat pohlepnim milijarderima

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala