Vašington priznao ranjivost američke vojske pred Rusijom

CC BY 2.0 / The U.S. Army / Američka vojska u Avganistanu
Američka vojska u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2021
Pratite nas
Američka Državna revizorska institucija (Government Accountability Office) priznala je da je borbena gotovost američke vojske snižena zbog učešća zemlje u nekoliko regionalnih konflikata poslednjih 20 godina, javlja RT, pozivajući se na izveštaj kancelarije. Ocena borbene gotovosti je rađena za period 2017-2019. godine.

Kako se navodi u izveštaju, SAD više ne mogu da govore o neospornoj vojnoj superiornosti usled jačanja potencijalnih protivnika.

„U Strategiji nacionalne odbrane iz 2018. godine skreće se pažnja da superiornost SAD u svakom ratu više nije garantovana, pošto su potencijalni protivnici, Kina i Rusija, uspeli da razviju i unaprede svoj potencijal“, navodi se u dokumentu.

Između ostalog, stručnjaci su ukazali na smanjenje pokazatelja borbene gotovosti na „moru“, istovremeno beležeći porast na „kopnu“.

Analitičari smatraju da unapređenje gotovosti brodske i podmorničke flote ometa odsustvo dovoljnih mogućnosti za njihovo tehničko održavanje.

Što se tiče vazdušnog prostora, glavne poteškoće eksperti povezuju sa nedovoljnim brojem pilota koji su obučeni za upravljanje udarnim helikopterima AH-64.

Govoreći o kosmičkoj sferi, primetan je nedostatak podataka o stanju određenih jedinica, potrebnih za proveru gotovosti ključnih kosmičkih snaga i sredstava.

U SAD su više puta saopštavali da treba unaprediti potencijal američkih oružanih sila u oblastima, navedenim u izveštaju američke Državne revizorske institucije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala