U Srbiji će biti zabranjeno spaljivanje guma i plastike za grejanje

CC0 / / Deponija guma
Deponija guma - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2021
Pratite nas
U Srbiji će biti zabranjeno spaljivanje guma i plastike za grejanje, precizirano je amandmanom koji je na Predlog zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije tokom 19. aprila podneo Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizma i energetiku.

To je jedan od nekoliko amandmana Odbora na predložena četiri zakona iz oblasti energetike i rudarstva, a koji je predložen u cilju smanjenja negativnog uticaja na životnu sredinu, odnosno ograničenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, prenosi Nacionalna geografija.

Zato je predloženo uvođenje novog člana koji se odnosi na zabranu spaljivanja gume i plastike u cilju grejanja, obrazložio je predsednik odbora Veroljub Arsić na sednici tog skupštinskog tela na kojoj su razmotreni podneti amandmani.

Drugim amandmanom, koji je odbor podneo na Predlog zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, precizira se da Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti u saradnji sa ministarstvom nadležnim za poslove zaštite životne sredine priprema planove, programe i projekte kojima se podstiče zamena kotlova na ugalj i mazut kotlovima na gas ili biomasu. To se odnosi, kako kaže Arsić, i na zamenu peći na ugalj i druge vrste goriva visoko efikasnim pećima na drvnu masu, kao i na ugradnju solarnih panela.

Trećim amandmanom odbora se precizira da je visina prekršajne kazne 150.000 dinara, umesto 150 miliona dinara kako je prvobitno predloženo.

Amandmanima odbora na izmene tog zakona se, između ostalog, preciziraju odredbe zakona koje se odnose na investicioni sporazum koji zaključuju vlada i investitor koji je stekao pravo na eksploataciju, kao i odredbe koje se odnose na odobrenje za gradnju rudarskih objekata ili izvođenje rudarskih radova.

Amandmani će biti razmotreni na sednici parlamenta zakazanoj za 20. april.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala