U američkom medu otkriven radioaktivni izotop nastao pre 60 godina

© Sputnik / Mihail Beznosov / Uđi u bazu fotografijaLečenje pčelinjim proizvodima je rusko Ministarstvo zdravlja zvanično priznalo kao granu medicine još 1959. godine.
Lečenje pčelinjim proizvodima je rusko Ministarstvo zdravlja zvanično priznalo kao granu medicine još 1959. godine.   - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2021
Pratite nas
Tragovi radioaktivnih izotopa koji su ostali nakon nuklearnih proba vršenih u SAD tokom 50-tih i 60-tih godina prošlog veka danas se mogu pronaći u medu proizvedenom u Americi, pokazala su najnovija istraživanja Univerziteta Vilijam i Meri iz Vilijamsburga u državi Virdžiniji.

Među njima je i radioaktivni izotop Cezium-137 koji je otkriven u količinama ispod nivoa koji se smatra opasnim po zdravlje.

Ipak, ovo otkriće ukazuje na otpornost i dugotrajno prisustvo nuklearnog otpada u životnoj sredini i nakon više od pola veka od uvođenja zabrane na nuklearne probe, prenosi portal Sajens alert.

Izotop Cezijum-137 nastaje kao nusproizvod nuklearne fisije u kojoj uzajamno reaguju uranijum i plutonijum i često se može pronaći u hrani zbog dugotrajnog zadržavanja u zagađenom tlu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala