Siriji se ukidaju prava i privilegije u OZHO; Rusija: Crni dan za organizaciju, stidimo se

© AP Photo / Piroschka van de WouwZgrada Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Hagu
Zgrada Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Hagu - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2021
Pratite nas
Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OZHO) usvojila je rezoluciju kojom se Siriji suspenduju „prava i privilegije“ u toj organizaciji. Stalni predstavnik Rusije Aleksandar Šuljgin kaže da se organizacija pretvorila u politički instrument i da je ovo crni dan za OZHO.

Za nacrt rezolucije, čiji su autori Francuska i Velika Britanija, glasalo je 87 država od ukupno 136. Protiv je bilo 15, među njima i Rusija, dok su se od glasanja uzdržale 34 zemlje.

Odluka je doneta zbog toga što Sirija navodno krši Konvenciju o zabrani hemijskog oružja.

Ambasador Rusije u OZHO rekao je da je današnji dan zapisan crnim slovima u istoriji organizacije.

„Stidimo se zbog onoga što se dogodilo u sali. Podrška donetoj odluci u svakom slučaju nije diktirana ni odgovornošću država-članica za poštovanje Konvencije, ni njenim očuvanjem kao celine. Bili smo svedoci toga kako se norme međunarodnog prava gaze u korist pravila određenog kruga država“, naveo je Šuljgin.

Kako je rekao, Rusija žali što se organizacija od tehničkog organa pretvorila u politički instrument koji uspostavlja sud za državu-članicu, ovog puta Siriju.

„Uvereni smo da će istina o događajima u Siriji pre ili kasnije izaći na videlo i da će istorija ovako ili onako sve staviti na svoje mesto“, zaključio je predstavnik Rusije.

U Hagu se od 22-22.aprila održava 25. sednica Konferencije država-članica OZHO.

Podsetimo, u julu 2020. godine, Izvršni savet OZHO dalo je Siriji 90 dana da obavesti organizaciju o fabrikama koje su proizvodile hemijsko oružje, a koje je navodno upotrebljeno u martu 2017. godine, kao i da se izjasni o hemijskom oružju koje navodno trenutno poseduje.

U novembru je izvršni direktor OZHO Fernando Arijas rekao da Sirija nije ispoštovala rok od 90 dana da prijavi oružje koje je navodno korišćeno u El Latamini i otkrije preostale zalihe. Zbog toga su Francuska i brojne druge zemlje predložile ovoj organizaciji da „suspenduje prava i privilegije“ Sirije, a konkretno je predloženo da joj se oduzme glas u organizaciji.

Moskva i Damask više puta su optuživale OZHO za pristrasnost u istrazi incidenata u Siriji i dovodile u pitanje zaključke tehničkog sekretarijata OZHO. Sirijske vlasti navele su da nikada nisu koristile hemijsko oružje protiv civila i terorista, a čitav hemijski arsenal zemlje uklonjen je iz Sirije pod kontrolom OZHO.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala